Var och en som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.
Lukasevangeliet 14:11

Världen idag

Israels president: Ingen kandidat är lämplig

”Ingen kandidat har någon realistisk chans att bilda regering i Israel”, säger landets president Reuven Rivlin.

Trots det får den nuvarande premiärministern Benjamin Netanyahu chansen.

Nyheter · Publicerad 16:38, 7 apr 2021

– Jag har har kommit fram till beslutet genom antalet rekommendationer från parlamentsledamöter, och dessa antyder att Benjamin Netanyahu har en något större chans att bilda regering, säger president Reuven Rivlin i en direktsänd presskonferens.

Beskedet kommer efter att Rivlin i dagarna sonderat för att få till en ny regering. Men det var ett motvilligt besked

– Faktum är att om lagen gett mig stöd att göra det, så hade jag gett beslutsmakten åter till de folkliga representanterna, säger presidenten fortsatt.

Netanyahu får nu 28 dagar på sig att försöka sätta ihop en regeringskoalition enligt befintliga lagar.

Lyckas han inte under denna period kan han få ytterligare två veckors förlängning fram till att presidenten utsett en ny kandidat för att bilda regering.

I parlamentsvalet den 23 mars, det fjärde i landet på två år, fick inget block tydlig majoritet, och vägen till en stabil regering är fortsatt oklar.

Netanyahu och hans Likudparti fick 30 av 120 platser i knesset. Hans starkaste motkandidat Yair Lapid, från mittenpartiet Yesh Atid (Det finns en framtid), fick 17 platser.

För att bilda en regering krävs 61 av de 120 platserna.

Netanyahu kämpar just nu både politiskt och rättsligt. Under måndagen framträdde den 71-årige premiärministern i en domstol i Jerusalem, där han står åtalad för mutbrott och bedrägeri.

Han anklagas bland annat för att ha försökt förmå en mediemogul att framställa honom i fördelaktig dager.

Fysikpriset till forskare i Lund

Vetenskap. Anne L’Huillier, fransksvenska verksam vid Lunds universitet, tilldelas årets Nobelpris i fysik.... tisdag 3/10 19:00

Det andra inte talar om måste kyrkan förkunna

Ledare Hur får en människa det rätt ställt med Gud? Eller formulerat personligt med fångvaktarens ord till... tisdag 3/10 00:10

Vi är begränsade – men Gud är obegränsad

Ungkrönika I somras var jag i Schweiz för första gången och fick äntligen se Alperna. En helt fantastisk... tisdag 3/10 00:00