Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Israels modeindustri skapar tusentals jobb för Gazabor

Den israeliska modeindustrin sysselsätter 10 000 palestinska araber då mellan 30 och 40 textilfabriker i Gaza arbetar för kunder i Israel. Denna handel mellan Gaza och Israel uppgår till mer än 85 miljoner kronor varje månad, enligt medieuppgifter.

Nyheter · Publicerad 17:00, 16 jan 2022

Det är den saudiarabiska nyhetsbyrån Majalla som har besökt Gaza och gjort ett tv-reportage om det industriella samarbetet som de palestinska araberna där har med Israel. En handel som är relativt okänd.

– Du kanske inte vill tro det du nu kommer att få se och höra, säger journalisten från Majalla i början av reportaget, som den norska organisationen Med Israel för fred, Miff, tagit del av.

Textilindustrin i Gaza har upplevt en explosiv utveckling de senaste åren, i och med att de har börjat samarbeta med olika israeliska företag. Fabrikerna ägs av palestinska araber och det är araber som arbetar där, men det är alltså den israeliska modeindustrin som är kunder. De skickar material och design till textilfabrikerna som sedan syr upp plaggen enligt dessa mönster.

– Vi levererar varorna snabbt, har hög kvalitet och konkurrenskraftiga priser. På så sätt har vi lyckats återställa den israeliska marknadens förtroende för att samarbeta med oss, säger Hussein Abu Al-Bawab som äger en av textilfabrikerna.

Det finns för närvarande 30–40 textilfabriker i Gaza med sammanlagt över 10 000 arbetare som främst arbetar för de israeliska kunderna, enligt rapporteringen. En handel som uppges uppgå till mer än 85 miljoner kronor varje månad.

– Förut var arbetslösheten här hög. Nu har vi jobb, tack och lov, och det hjälper vår situation här på Gazaremsan, säger Emad Ahil, som arbetar på en av fabrikerna.

En annan av fabriksarbetarna är far till två söner på 22 och 23 år och han hoppas att ännu fler textilfabriker ska öppnas i framtiden.

– Så att ännu fler kan få jobb och bygga en framtid. God ekonomi är framtiden för våra barn och våra liv, säger mannen, som inte vill uppge sitt namn i reportaget.

Han får medhåll av ytterligare en anonym man som även han arbetar i textilbranschen. Enligt honom är många trötta på åren av konflikter och krig mellan Israel och Hamas och vill förbättra sina liv.

– Så länge gränsövergången är öppen kommer arbetarnas villkor och lönevillkor att förbättras. Vi vill gärna få ännu fler fabriker på plats, så att de som vill ha jobb ska få det, säger han i det saudiarabiska tv-reportaget, enligt Miff.

Den arabiska journalisten avslutar reportaget med att säga att handeln mellan Israel och Gazaremsan ger hopp om ett bredare samarbete i framtiden.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00