Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Israeliska forskare: Vaccinerade verkar inte smitta andra

Covid-19-vaccineringen skyddar inte bara de vaccinerade, utan tycks även tydligt minska smittspridningen till icke-vaccinerade, visar en israelisk studie. Resultatet står i kontrast med svenska Folkhälsomyndighetens besked om att de inte vet tillräckligt om en sådan eventuell effekt.

Nyheter · Publicerad 16:00, 11 apr 2021

Frågan om huruvida de svenskar som har blivit vaccinerade mot covid-19 ändå kan föra smittan vidare till andra, och i förlängningen huruvida de kan börja leva som normalt igen, är högaktuell i Sverige.

I en intervju med den före detta statsepidemiologen Johan Giesecke, en intervju som publicerades av SVT den 31 mars, menade denne att han inte håller med Folkhälsomyndigheten om att de som är vaccinerade måste följa restriktionerna. Dagen efter kom en replik från Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors.

– Vi vet inte fullt ut hur vaccinet skyddar mot smittspridning, sade hon då enligt Expressen.

En ny israelisk studie, från forskare vid Tel-Avivs universitet och Israels teknologiinstitut i Haifa, som också publicerades den 31 mars, bidrar dock nu med just sådan kunskap. I studien har forskarna undersökt hur andelen covid-19-infektioner hos barn under 16 år, som inte har kunnat få vaccin, har förändrats i takt med att människor i åldersgruppen 16–50 år blivit vaccinerade i allt högre omfattning, men i olika takt på olika ställen i landet.

Sammanlagt har statistik från en av landets stora sjukvårdsorganisationer, Maccabi Healthcare Services, och från över 200 olika geografiska områden, analyserats. Resultatet är, enligt forskarnas artikel, att korrelationen mellan vaccinationsgrad och en senare minskning av infektioner bland barnen är hög, det vill säga att det statistiska sambandet är starkt.

”Dessa resultat ger observationsbevis för att vaccinering inte bara skyddar enskilda vaccinerade utan också ger ett överskridande skydd för ovaccinerade individer i samhället”, skriver forskarna.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier