Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Israeliska forskare: Vaccinerade verkar inte smitta andra

Covid-19-vaccineringen skyddar inte bara de vaccinerade, utan tycks även tydligt minska smittspridningen till icke-vaccinerade, visar en israelisk studie. Resultatet står i kontrast med svenska Folkhälsomyndighetens besked om att de inte vet tillräckligt om en sådan eventuell effekt.

Nyheter · Publicerad 16:00, 11 apr 2021

Frågan om huruvida de svenskar som har blivit vaccinerade mot covid-19 ändå kan föra smittan vidare till andra, och i förlängningen huruvida de kan börja leva som normalt igen, är högaktuell i Sverige.

I en intervju med den före detta statsepidemiologen Johan Giesecke, en intervju som publicerades av SVT den 31 mars, menade denne att han inte håller med Folkhälsomyndigheten om att de som är vaccinerade måste följa restriktionerna. Dagen efter kom en replik från Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors.

– Vi vet inte fullt ut hur vaccinet skyddar mot smittspridning, sade hon då enligt Expressen.

En ny israelisk studie, från forskare vid Tel-Avivs universitet och Israels teknologiinstitut i Haifa, som också publicerades den 31 mars, bidrar dock nu med just sådan kunskap. I studien har forskarna undersökt hur andelen covid-19-infektioner hos barn under 16 år, som inte har kunnat få vaccin, har förändrats i takt med att människor i åldersgruppen 16–50 år blivit vaccinerade i allt högre omfattning, men i olika takt på olika ställen i landet.

Sammanlagt har statistik från en av landets stora sjukvårdsorganisationer, Maccabi Healthcare Services, och från över 200 olika geografiska områden, analyserats. Resultatet är, enligt forskarnas artikel, att korrelationen mellan vaccinationsgrad och en senare minskning av infektioner bland barnen är hög, det vill säga att det statistiska sambandet är starkt.

”Dessa resultat ger observationsbevis för att vaccinering inte bara skyddar enskilda vaccinerade utan också ger ett överskridande skydd för ovaccinerade individer i samhället”, skriver forskarna.

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10