Anförtro dina verk åt Herren, så har dina planer framgång.
Ordspråksboken 16:3

Världen idag

Israelisk studie: Fjärde vaccindos ger inte skydd mot omikron

Inte ens en fjärde vaccindos skyddar mot smitta av omikron, visar en israelisk studie.

– Sammanfattningen är att vaccinet är utmärkt mot alpha och delta, för omikron är det inte tillräckligt bra, säger israeliska forskaren Gili Regev-Yochay enligt Times of Israel.

Nyheter · Publicerad 08:00, 24 jan 2022

Israeliska forskare har funnit att en fjärde dos vaccin endast delvis skyddar mot omikronsmitta. De nuvarande vaccinerna är mindre effektiva mot omikronvarianten, menar forskarna.

Gili Regev-Yochay anser ändå att det är en god idé att ge en fjärde dos vaccin till de människor som löper högst risk att bli svårt sjuka av covid-19, uppger Times of Israel.

Tidningen skriver att premiärminister Naftali Bennett drivit på i att den israeliska befolkningen ska erbjudas en fjärde vaccindos, trots brist på data om eventuell effekt av en sådan boosterdos. Fler än en halv miljon israeler har hittills vaccinerats för fjärde gången, enligt Times of Israel.

I Israel hoppas man att den extra boosterdosen, trots bristen på data, ska kunna bidra till att hålla omikronsmittan i schack så att man kan undvika överbelagda sjukhus samt nedstängning av vardagslivet.

Den israeliska studien genomfördes trots att världshälsoorganisationen WHO uppmanat länder att skjuta upp boosterprogram tills hela världen fått tillgång till initiala vaccindoser. Ungefär två tredjedelar av Israels befolkning på nästan 9,5 miljoner har fått minst en dos av vaccinet, och nästan 4,4 miljoner israeler har fått tre doser, uppger Times of Israel.

Det ökade könsgapet visar på vikten av win/win-lösningar

Ledare Det har talats mycket om ”könsgapet” på senare tid. I augusti kom en stor europeisk undersökning... torsdag 1/12 00:10

Det var som i Kornelius hus

Missionsglimten En färsk missionsglimt sedan några veckor tillbaka – men med igenkänningsfaktor från riktigt gammal... torsdag 1/12 00:00