På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Asil Naama var Israels enda deltagare i asteroidjakten. De två asteroider hon hittade namnges nu av Nasa till ANI efter hennes initialer plus initialen för Israel. Detta enligt det deltagarnamn hon själv valde i det tävlingsartade programmet. Foto: Foto: Technion Spokesperson Office

Israelisk student hjälpte Nasa – fann två asteroider

En arabisk-israelisk student har fått två asteroider uppkallade efter sitt namns initialer plus initialen för Israel. Den galileiska kvinnan, som studerar vid Technionuniversitetet i Haifa, upptäckte de bägge asteroiderna under ett månadslångt asteroid-eftersöksprogram.

Nyheter · Publicerad 14:50, 16 apr 2021

Tidningen Times of Israel berättar om hur den israeliska studenten Asil Naama, som växte upp i den arabisk-galileiska staden Deir al-Asad, först stötte på motstånd när hon ville delta i ett månadslångt program för att leta reda på asteroider.

Att Naama studerade biomedicinsk ingenjörskonst på det israeliska teknikinstitutet Technion var nämligen inte tillräckligt. För att kunna delta i det internationella Nasa-anslutna programmet ifråga, skulle hon även vara del av en särskild grupp, vilket hon inte var. Nasa ska därför ha insisterat på att hon hittade andra att samarbeta med.

– Jag förklarade för dem att jag inte lyckades rekrytera partner, men att det här är min dröm, och till slut blev de övertygade och tillät mig att delta, säger Naama, enligt ett inlägg på Technions Facebooksida.  

Av totalt 116 deltagande asteroidjägarlag blev så den unga Haifastudenten både den enda deltagaren från Israel och den enda som deltog som ”enmanslag”. Detta hindrade henne dock inte från att lyckas med att hitta asteroider i de foton och videofilmer som hon fick från Nasa, i vilka hon till och med hittade två stycken.

Enligt Naama hade hon bland annat en viss segmenteringsteknik att tacka för fynden – en teknik som hon lärt sig genom forskning på Technionuniversitetet.

Som tack för prestationen får nu den arabisk-israeliska studenten de båda asteroiderna uppkallade efter sitt deltagarnamn, som hon själv hade valt och som reflekterar både hennes eget namn och namnet på hennes hemland.

– Jag kallade mitt ”lag” ANI (Asil Naama Israel) och asteroiderna jag upptäckte kommer att kallas ANI1801 och ANI2001, berättar israeliskan.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier