HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Space X-raketen Falcon 9 skjuts upp från Cape Canaveral i Florida, med sig ombord finns den israeliske rymdfarkosten Beresheet. Foto: HO/SPACEX/AFP/TT

Israelisk rymdfarkost tog fart mot månen

Den obemannade israeliska rymdfarkosten Beresheet fick på torsdagskvällen skjuts ut i rymden av en raket från Space X som sköts upp från Cape Canaveral i amerikanska Florida. Namnet Beresheet anspelar på Bibelns Första Mosebok.

Nyheter · Publicerad 12:34, 22 feb 2019

Beresheet har siktet inställt på en månlandning och att på två sätt skriva in sig i historieböckerna – att vara först på månen från den privata sektorn och den första från Israel.

Uppskjutningen gick som planerat och ankomst till månen beräknas till mitten av april.

Världen idag har tidigare rapporterat om projektet som innebär att Israel ansluter sig till den lilla grupp länder – USA, Ryss­land och Kina – som skickat farkoster till månen.

Den 585 kilo tunga farkosten kommer att samla in data om månens magnetfält med hjälp av teknik från den amerikanska rymdmyndigheten Nasa. Uppdraget leds från Yehud utanför Tel Aviv.

– Vi skriver historia och är stolta över att tillhöra en grupp som har en dröm och en vision som delas av många av världens länder, men som hittills bara tre av dem lyckats uppfylla, sa nyligen Morris Kahn, ordförande för SpaceIL, som tillsammans med Israel Aerospace Industries ligger bakom satsningen.

Beresheet eller Bereshit är hebreiska för ”i begynnelsen” och namnet på den första delen av judendomens Tora, motsvarande Första Moseboken i Bibeln.

Projektet är med sina 100 miljoner dollar betydligt billigare än stormakternas tidigare månresor.

Nasas mål är att med stöd av den privata sektorn landa en obemannad farkost på månen 2024. Därefter ska en rymdstation vid namn Gateway sättas i omloppsbana runt månen 202

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...