Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Israelisk militärexpert: Kina växlar upp i Mellanöstern

USA trappar ner sitt engagemang i Mellanöstern medan Kina växlar upp. Det sade Jonathan Conricus, tidigare överstelöjtnant inom Israels försvarsmakt, när han besökte Vänskapsförbundet Sverige-Israels frukostseminarium i Uppsala i lördags.

– Det är en negativ utveckling för Israel, sade han.

Nyheter · Publicerad 16:00, 4 maj 2023

Jonathan Conricus föddes i Jerusalem, men familjen flyttade efter några månader till Malmö där Jonathan växte upp. År 1992, när han hade fyllt 13 år, flyttade familjen tillbaka till Israel. Jonathans mamma är judinna, medan hans pappa Rickard kommer från en familj med kristna rötter, där Rickards farfar var kontraktsprost utanför Halmstad.

I lördags besökte Jonathan Conricus Vänskapsförbundet Sverige-Israels frukostseminarium på Livets Ord i Uppsala. I seminariet påpekade han att USA trappar ner sitt engagemang i Mellanöstern medan Kina växlar upp. Detta är en negativ utveckling för Israel, enligt Jonathan Conricus.

– Många länder i området avvaktar och väntar nu på vad som ska hända, de lyssnar till USA:s president som pratar om att USA ska dra sig tillbaka med sina trupper från Mellanöstern och då agerar både Saudiarabien, Iran och Kina utifrån det, sade han.

– Den nya överenskommelsen mellan Iran och Saudiarabien är ett resultat av detta, vidhöll han.

På endast några veckor i samband med påskhelgen slöt Iran ett slags fredsavtal med Saudiarabien i Beijing, Syrien välkomnades till Arabförbundet efter mer än elva års fiendskap och Israel utsattes för terrordåd och missilattacker från Gaza, Libanon och Syrien.

Dessutom talade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med den iranske presidenten Ebrahim Raisi via telefon om att ”den islamiska världen borde förenas mot Israels attacker i Palestina”.

Kan Erdogan samla de muslimska länderna mot Israel?

– Jag tror inte Erdogan lyckas med tanke på hans ålder, hans hälsa och hans politiska situation, säger Jonathan Conricus till Världen idag efter seminariet.

– För tio år sedan kunde han ha varit ett hot, men i dag är han inte i en startposition för att kunna angripa Israel. Det vi ser är att Turkiet fortsätter att tillåta Hamas verksamhet i Turkiet. Hamas har en massiv finansiell aktivitet, tjänar pengar, har en fristad, forskar och tillåts verka med Erdogans stöd.

– Vi ser också en ökad turkisk aktivitet i östra Jerusalem där de försöker köpa inflytande genom att köpa mark samt påverka moskéer och skolor. Turkiet har sett hur Iran har insett att det är bra att ha proxyorganisationer i olika delar av världen.

Jonathan Conricus menar att det i dag inte finns något existentiellt hot mot Israel.

– Det kan bli annorlunda om Iran får kärnvapen. Men det finns i dag ingen armé i närområdet som kan inta eller förinta Israel. Syriens armé har i dag inte någon kapacitet, Egyptens armé existerar och finns i Sinai, men vi har ett fredsavtal med dem. Och vi har ett fredsavtal med Jordanien. De största hoten är Hizbollah, Hamas och Iran, säger han.

Världen idag påpekar att Israel genomför attacker mot Syrien, utan att ha blivit angripna av landet.

– Iran, som ligger tusen kilometer från Israels gränser, har sedan 2013 försökt att etablera militär utrustning i Syrien för att kunna utföra militära attacker mot Israel. Därför utför Israel attacker på all militär infrastruktur som Iran har i Syrien. Enligt vår underrättelsetjänst har Iran därför endast lyckats etablera tio procent av den militära kapacitet i Syrien som de planerade.

Vi ser också en ökad turkisk aktivitet i östra Jerusalem där de försöker köpa inflytande genom att köpa mark samt påverka moskéer och skolor.

Jonathan Conricus

Pensionerad överstelöjtnant i den israeliska försvarsmakten IDF.

I över två decennier verkade han som stridssoldat i Libanon och Gaza.

Under dessa år tjänstgjorde han även som militärdiplomat, expert inom internationella relationer och internationell talesperson för IDF. 

Han var den förste IDF-officeren som utstationerades till FN:s högkvarter i New York där han tillhandahöll strategisk analys för FN:s fredsbevarande. 

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00