HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Rymdskeppet Bereshit. Foto: Ilan Ben Zion/AP/TT

Israelisk månlandning i morgon

Nyheter · Publicerad 12:11, 11 apr 2019

Det lilla obemannade israeliska rymdskeppet Bereshit (”I begynnelsen”) är nu i full färd med sin inflygning till månen. Om allt går bra ska rymdskeppet, som har storlek som en bil men väger mindre än tvåhundra kilo, landa vid ”Stillhetens hav” på månen i morgon, torsdag.

Då har den tillryggalagt så mycket som sex miljoner kilometer sedan starten den 22 februari. De privata sällskap som står bakom Bereshit – SpaceIL och Israel Aerospace Industries – valde nämligen att utnyttja jordens och månens gravitationskraft som ”drivmedel” i stället för bränsle.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...