HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Israelisk hjälpinsats i Brasilien efter dammkatastrof

Minst ett 30-tal människor har omkommit och hundratals saknas efter ett dammras i Minas Gerais i Brasilien. Under söndagen sände Israel omkring 130 soldater för att hjälpa till vid katastrofplatsen och söka efter överlevande.

Nyheter · Publicerad 17:00, 30 jan 2019

Det var vid gruvbolaget Vales anläggning ungefär 40 mil norr om Rio de Janeiro som det för­ödande raset ägde rum i fredags.

Sökinsatser efter överlevande har fortsatt dagarna efter händelsen, bland annat med hjälp av israeliska soldater. Det är reservister i israeliska armén, med särskild kunskap kring just sökinsatser, som nu är på plats i Brasilien och hjälper till och även bidrar med medicinsk utrustning och kunnande.

Israel bistår också med expertis för särskilda dykinsatser.

”Vid utvärdering och diskussion om situationen med lokala kontakter, framträdde behovet av sök- och räddningsinsatser som det största vid den brasilianska katastrofplatsen”, meddelar Israel Defense Forces, IDF, i ett uttalande.

Relationen mellan Brasilien och Israel har förbättrats sedan Jair Bolsonaro valdes till ny president i Brasilien. Bolsonaro har bland annat meddelat att han avser flytta landets ambassad i Israel till Jerusalem.

Det är långt ifrån första gången Israel hjälper till vid katastrofer i andra delar av världen. På Instagram redovisas ett stort antal händelser där IDF kommit till undsättning, i närtid bland annat Haiti 2010, Japan 2011, Nepal 2015 och Mexiko 2017.

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...