Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En selfie-bild tagen från rymdfarkosten Beresheet som landar på månen den 11 april. Med sig har den bland annat en Bibel och minnen från Förintelse-överlevare. Foto: SpaceIL, Israel Aerospace via AP/TT

Israelisk farkost tog selfie från rymden

Den obemannade israeliska rymdfarkosten Beresheet skickade i veckan en första selfie till jorden. Bilden visar delar av farkosten med jorden långt bort i bakgrunden. På en platta syns den israeliska flaggan och de hebreiska orden ”Am Yisrael Chai” (det israeliska folket lever) och ”Small country, big dreams” (Litet land, stora drömmar).

Nyheter · Publicerad 08:00, 9 mar 2019

Den selfie som farkosten skickade i tisdags togs på 37 600 kilometers avstånd från jorden, med Australien synligt i bakgrunden.

Den 585 kilo tunga Beresheet sköts ut i rymden från Cape Canaveral i Florida den 22 februari och ska om allt gå bra landa på månen den 11 april. Om de planerna blir verklighet blir det ett litet steg för rymdforskningen och ett stort kliv för såväl Israel som den privata rymdindustrin.

Beresheet blir då den första farkosten från den privata sektorn som landar på månen, och den första som inte kommer från någon av de tre stormakterna USA, Ryssland eller Kina.

Farkostens namn är hebreiska för ”i begynnelsen” och namnet på den första delen av judendomens Tora, motsvarande Första Moseboken i Bibeln.

Beresheet har, förutom instrument att mäta magnetisk kraft med, även med sig en kapsel med Bibeln, barnteckningar, israeliska melodier, minnen från en överlevare av förintelsen samt den israeliska flaggan.

Hon läste Staksets bok – kom till tro på Gud

Vittnesbörd. En av dem som kommit till tro genom Sebastian Staksets bok är Linda Eriksson. Hon hade alltid lidit av ångest och tyckte att livet var meningslöst,...

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Väktare sätts in efter prideuppståndelse

Sölvesborg. Väktare sätts in i Sölvesborgs kommunhus efter uppståndelsen kring kommunens stopp för användning av prideflaggan. Kommunchefen Lars Ericsson anser...