Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Israel stoppade 560 terrordåd förra året

Israels säkerhetstjänst Shin Bet berättar att man under förra året avstyrt 560 terroristattacker. Många av dessa handlade om beskjutningar i luftrummet, men även självmordsbombningar och kidnappningar ska ha stoppats.

Nyheter · Publicerad 09:00, 29 jan 2020

– Beslutsamhet, ett ständigt engagemang, professionalism och kreativitet gjorde det möjligt att stoppa alla dessa attacker, sade Nadav Argaman, chef för Shin Bet, i ett tal enligt Jerusalem Post.

Fler än 300 av de planerade attackerna handlade om beskjutning i luftrummet, attacker som Israels försvar stoppade innan skada hann uppstå. Israels luftförsvar, Iron Dome, är ett system som upptäcker attackerande missiler på långt avstånd. Systemet anses vara unikt och klarar av att oskadliggöra en stor del av de angripande vapnen.

Men Shin Bet berättar även att man avstyrt tio självmordsbombningar och fyra försök till kidnappningar innan de planerade attentaten hunnit genomföras.

– Dessa attacker förhindrades tack vare varje kvinna och man som arbetar inom säkerhetstjänsten, sade Nadav Argaman.

Argaman samt premiärminister Benjamin Netanyahu talade vid en årlig ceremoni där man delar ut pris för betydelsefulla insatser som gagnar Israels säkerhet. Argaman förklarade att ”det senaste året varit fullt av säkerhetsutmaningar på alla fronter” och gav beröm till alla som arbetat med att stoppa terrorister från att döda civila israeler. Han menade att det handlar om att ”skapa någonting av ingenting och tänka utanför boxen”, enligt Jerusalem Post.

Premiärministern tog tillfället i akt att tala direkt till de åhörare som arbetar inom säkerhetstjänsten:

– Hundratals, kanske fler, israelers liv räddades tack vare ditt arbete, sade Netanyahu enligt sajten Israel Hayom.

Benjamin Netanyahu poängterade att Iran är och förblir Israels största hot.

Iran hotar Israel med konventionell krigföring och terrorism samt utgör ett potentiellt framtida kärnvapenhot, sade premiärministern enligt Jerusalem Post.

Benjamin Netanyahu berömde i sitt tal Shin Bet och menade att deras ansträngningar ger israelerna en känsla av säkerhet.

Dessa attacker förhindrades tack vare varje kvinna och man som arbetar inom säkerhetstjänsten.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00