Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Israel skänker överskott av vaccin till 20 länder

Israel planerar att skänka uppemot 100 000 doser coronavaccin till 20 länder. Doserna kommer från landets eget överskott.

Israel har även börjat vaccinera palestinska araber som arbetar i landet och har hittills försett den palestinska myndigheten med 2 000 doser.

Nyheter · Publicerad 12:00, 13 mar 2021

Israel skänker nu uppemot 100 000 doser coronavaccin till vänligt inställda länder, skriver CBN News. Premiärminister Benjamin Netanyahu förhandlar med 20 länder om leveranser, som kommer från landets överskott av Modernas vaccin.

Enligt israeliska medier ska vaccinleveranserna vara en sorts vaccindiplomati i syfte att säkra diplomatiska tjänster, som att flytta ambassader till Jerusalem.

Netanyahus plan stoppades till en början av myndigheter som ifrågasatte beslutsprocessen. Premiärministerns rival, försvarsminister Benny Gantz, menar att beslutet fattats utan att informera behöriga instanser.

Netanyahu har inte publicerat vilka länder det handlar om, men Honduras och Tjeckien ska redan ha fått vaccinleveranser och de länder som antas stå på tur är, enligt Kan News, Cypern, Ungern, Guatemala, Etiopien, Tchad, Kenya, Uganda, Guinea och Mauretanien.

Israel har också tecknat avtal med Danmark och Österrike om att investera i forskning och inrätta anläggningar för distribution av vaccin i Europa och Israel.

– Vi tror att vi genom att förena resurserna i tre små, men mycket kvalificerade och begåvade länder, bättre kan möta dessa utmaningar, sade premiärministern.

På måndagen hade Israel vaccinerat 5 av sina 9,3 miljoner invånare. Man har även börjat vaccinera palestinska araber som arbetar i landet.

Regeringen har kritiserats för att skänka vaccin till andra länder, i stället för att låta vaccinera den palestinska befolkningen. En israelisk talesperson har sagt att den palestinska myndigheten (PA) själva är ansvarig för denna vaccination.

Ändå har Israel hittills skänkt omkring 2 000 doser till PA och signalerat att fler är på gång, skriver Christian Headlines.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier