Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Israel kan öppna för viss turism

Israel och sex andra länder i Europa och Oceanien kan komma att införa gemensamma coronarestriktioner och infektionstest på flygplatser för att kunna öppna upp för turist- och handelsresor. Grundidén uppges härröra från premiärminister Benjamin Netanyahu.

Nyheter · Publicerad 21:00, 5 maj 2020

Det är Australien, Nya Zeeland, Israel, Grekland, Tjeckien, Österrike och Danmark som har haft samtal om ett eventuellt coronasamarbete, skriver Wall Street Journal. Länderna har det gemensamt att de nått framgång i att hålla tillbaka epidemin, samtidigt som deras ekonomier lider efter en månadslång nedstängning.

Förslaget till ett gemensamt system för att kunna tillåta turister och affärsmän att flyga mellan länderna igen kom enligt tidningen Times of Israel från Österrikes kansler Sebastian Kurz, som samtalade med de övriga sex ländernas premiärministrar via videokonferens den 24 april. 

Enligt ett uttalande efter mötet utbytte ledarna coronarelaterade idéer och erfarenheter samt diskuterade sätt som det internationella samarbetet skulle kunna förbättras på.

Österrike införde på måndagen den här veckan möjligheten för flygresenärer att covid-19-testas på flygplatsen i Wien, till en kostnad av 190 euro, och få svar inom bara tre timmar, enligt information på flygplatsens sajt. På så sätt kan resenärerna slippa sitta i karantän om de testar negativt. 

Om Österrikes förslag till samarbete med de övriga sex länderna går i lås skulle det enligt Times of Israel innebära gemensamma riktlinjer för både testning, skyddsmasker och fysiskt avstånd, och kunna innebära ett öppnande av gränserna länderna emellan inom bara några veckor. 

Förslaget uppges i sin tur bygga på en idé om att skapa ”säkra flygnav”, som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ska ha delat med de andra länderna under en videokonferens i början av april. Netanyahu beskrev då hur länderna skulle kunna utse speciella flygplatser med rigorösa rutiner för städning och desinfektion samt fortlöpande covid-19-testning av personalen. 

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10