Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Israel ”fascistiskt” i SR-reportage

I ett nästan tio minuter långt reportage i Studio Ett för ett par veckor sedan lät Sveriges radios Mellanösternkorrespondent israeliska aktivister och kulturarbetare förklara varför man anser att Israel är fascistiskt och går i en antidemokratisk riktning. Men ingen motröst hördes.

Nyheter · Publicerad 10:18, 1 mar 2016

Reportaget, som gjordes av Cecilia Uddén, handlade om anklagelser från en ultrasionistisk israelisk högergrupp, Im Tirtzu. Gruppen, som såväl regeringsföreträdare som andra etablerade politiker i Israel tagit avstånd ifrån, har lanserat en lista där vissa kontroversiella personer, aktivister och kulturarbetare utpekas som ”förrädare”. Detta på grund av dessa personers motstånd mot Israels politik och deras engagemang för palestiniernas sak.

I reportaget intervjuar Cecilia Uddén flera av dessa personer.

– Man kan vara ockupationsmakt i 48 år utan att världen sätter stopp för det. Det är detta som leder till att man också kan skjuta ihjäl tonåringar med knivar, säger en företrädare för Amnesty i reportaget, som också hyllar Margot Wallströms kritiska uttalanden mot Israel.

En aktivist, som berättar att hon återkommande ställer sig i vägen för israelisk polis eller militär när man ska agera mot palestinier som byggt utan bygglov, menar att det är hennes plikt att agera mot den israeliska ”fascismen”, som hon kallar det i reportaget.

– Det pågår så många försök att tysta ner oliktänkande och Israel är inne i en mycket farlig fas av isolering från den demokratiska världen. Vi har ännu yttrandefrihet, men den är hotad, säger en kulturarbetare i Uddéns inslag.

Några konkreta exempel som kan förklara varför Israel är fascistiskt, antidemokratiskt eller exempel på att yttrandefriheten är hotad presenteras inte i reportaget, utöver den extrema gruppen Im Tirtzus lista.

I reportaget får ingen israelisk företrädare besvara de allvarliga anklagelserna, och inslaget följs heller inte av någon kommentar eller diskussion i Studio Ett.

Margareta Svensson, producent på Studio Ett, svarar kortfattat via mejl på Världen idags frågor.

Varför får ingen röst svara på, komplettera eller problematisera påståenden om Israel som ett samhälle som går i en fascistisk, antidemokratisk riktning?

– Inslaget handlade om högergruppernas anklagelser mot Människorättsorganisationer i Israel. Det skildrade debatten i Israel på det tillspetsade sätt som den förs, från båda sidor. Det finns inga krav på att alla diskussioner alltid ska föras vidare till de politiskt ansvariga.

Jag förstår att man inte alltid måste fråga politiskt ansvariga, men min fråga är om det är rimligt att påståenden om att Israel är fascistiskt och går i antidemokratisk riktning återges i Sveriges radio utan någon motbild eller problematiserande kommentar eller diskussion?

– Jag tror att din poäng har gått fram. Men det här var ju bara ett av många inslag om Israel. Förhoppningsvis får man en mer mångfasetterad bild om landets politik i det totala utbudet, svarar Margareta Svensson.

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Covid. Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga... måndag 28/11 12:50

Dubblad ISK-skatt – trots löfte från regeringen

Budget. Skatten på ISK-sparande blir dubbelt så hög nästa år på grund av att statslåneräntan höjs.... måndag 28/11 10:00