Nyheter

Israel backar – släpper in anti-israelisk USA-politiker

Efter att först ha nekat inresa i Israel för två kongressledamöter från USA, Ilhan Omar och Rashida Tlaib (bilder till höger), med hänvisning till gällande lag, uppmanade premiärminister Benjamin Netanyahu Rashida Tlaib att lämna in en humanitär ansökan om att hon vill besöka sin familj. På villkor att hon inte ska propagera för bojkott beviljades hon inresa på fredagen. Foto: Oded Balilty/AP/TT
Rashida Tlaib Foto: Paul Sancya/AP/TT
Ilhan Omar Foto: Christian Thompson/AP/TT

Israels regering sade sig stoppa besöket av två amerikanska kongressledamöter som uttryckt stöd för en bojkott av Israel. USA:s president Donald Trump ansåg att det är ett tecken på ”stor svaghet” om Israel släpper in kvinnorna. På fredagen kom dock besked att den ena kvinnan skulle släppas in i landet så länge besöket endast sker på humanitära grunder.

Publicerad Uppdaterad

Demokraterna Ilhan Omar och Rashida Tlaib, den första med somaliska och den andra med palestinska rötter, hade planerat att besöka Israel och de palestinska områdena i helgen. De båda muslimska kvinnorna, som tidigare kritiserat Israel skarpt, skulle åka till bland annat östra Jerusalem och Judéen/Samarien, även kallat Västbanken.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS