Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

Israel återgår till det normala – och slutar med vaccinpass

Närapå samtliga coronarestriktioner kommer att lyftas bort i Israel från och med den första juni, efter att covid-19 reducerats kraftigt i landet. Samtidigt kommer de vaccinationspass som krävts för inträde på vissa ställen att slopas.

Den senaste veckan hade Sverige hundra gånger fler smittofall än Israel.

Nyheter · Publicerad 13:00, 26 maj 2021

Det var i söndags som Israels hälsominister, Yuli Edelstein, tillkännagav att Israel kommer att häva både de kvarvarande restriktionerna för möten och reglerna som endast tillåtit insläpp av vaccinerade personer till vissa mötesplatser, rapporterar tidningen Times of Israel.

Medan Sveriges folkmängd inte är så mycket större än Israels var antalet nya coronafall i Sverige den senaste veckan hundra gånger högre än i Israel, enligt statistik från amerikanska Johns Hopkins-universitetet: 21 215 nya covid-19-fall i Sverige den senaste veckan, jämfört med 200 i Israel, löd universitetets statistik på måndagen.

Vidare var andelen fullt vaccinerade i Sverige cirka 11 procent, jämfört med 56 procent i Israel.

Under våren har det krävts ett så kallat grönt pass för inträde till vissa ställen i Israel, vilket personer som antingen tillfrisknat från covid-19 eller vaccinerats har kunnat få.

Dessutom har det funnits corona­relaterade begränsningar för hur många som har fått vistas samtidigt i till exempel affärer och restauranger, samt omfattande smittoförebyggande regler för arbetsplatser.

Både användandet av de gröna passen, antalsbegränsningarna samt arbetsplatsreglerna ska nu upphöra att gälla från och med den 1 juni.

– Israel återvänder till vardagen. Hälsomyndigheten arbetar för att den låga dödligheten ska fortsätta. Om det skulle bli ett utbrott så får vi förstås backa, säger Edelstein.

Kravet på att bära ansiktsmask inomhus ska dock kvarstå i minst två veckor, samtidigt som experter ska utvärdera ifall de kan ta bort även det direktivet.

Hälsoministern uppmanade samtidigt israelerna att undvika att resa till länder med höga dödstal och att följa regler för distansering utomlands.

För den som inte är medborgare i Israel, eller har uppehållstillstånd där, är det dock fortsatt svårt att åka till landet. Enligt israeliska turistmyndighetens sajt är det bara i exceptionella fall som man kan ansöka om inresetillstånd hos utrikesdepartementet, där man också måste ge bevis för att man kommer att kunna isolera sig i två veckor efter ankomst.

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Senaste nytt

    Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

    Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till...

    Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

    Omöjligt vara både kall och varm som kristen
    Följ Världen idag i sociala medier