Saliga är ni som hungrar nu, för ni ska bli mättade. Saliga är ni som gråter nu, för ni ska få skratta.
Lukasevangeliet 6:21

Världen idag

Israel återgår till det normala – och slutar med vaccinpass

Närapå samtliga coronarestriktioner kommer att lyftas bort i Israel från och med den första juni, efter att covid-19 reducerats kraftigt i landet. Samtidigt kommer de vaccinationspass som krävts för inträde på vissa ställen att slopas.

Den senaste veckan hade Sverige hundra gånger fler smittofall än Israel.

Nyheter · Publicerad 13:00, 26 maj 2021

Det var i söndags som Israels hälsominister, Yuli Edelstein, tillkännagav att Israel kommer att häva både de kvarvarande restriktionerna för möten och reglerna som endast tillåtit insläpp av vaccinerade personer till vissa mötesplatser, rapporterar tidningen Times of Israel.

Medan Sveriges folkmängd inte är så mycket större än Israels var antalet nya coronafall i Sverige den senaste veckan hundra gånger högre än i Israel, enligt statistik från amerikanska Johns Hopkins-universitetet: 21 215 nya covid-19-fall i Sverige den senaste veckan, jämfört med 200 i Israel, löd universitetets statistik på måndagen.

Vidare var andelen fullt vaccinerade i Sverige cirka 11 procent, jämfört med 56 procent i Israel.

Under våren har det krävts ett så kallat grönt pass för inträde till vissa ställen i Israel, vilket personer som antingen tillfrisknat från covid-19 eller vaccinerats har kunnat få.

Dessutom har det funnits corona­relaterade begränsningar för hur många som har fått vistas samtidigt i till exempel affärer och restauranger, samt omfattande smittoförebyggande regler för arbetsplatser.

Både användandet av de gröna passen, antalsbegränsningarna samt arbetsplatsreglerna ska nu upphöra att gälla från och med den 1 juni.

– Israel återvänder till vardagen. Hälsomyndigheten arbetar för att den låga dödligheten ska fortsätta. Om det skulle bli ett utbrott så får vi förstås backa, säger Edelstein.

Kravet på att bära ansiktsmask inomhus ska dock kvarstå i minst två veckor, samtidigt som experter ska utvärdera ifall de kan ta bort även det direktivet.

Hälsoministern uppmanade samtidigt israelerna att undvika att resa till länder med höga dödstal och att följa regler för distansering utomlands.

För den som inte är medborgare i Israel, eller har uppehållstillstånd där, är det dock fortsatt svårt att åka till landet. Enligt israeliska turistmyndighetens sajt är det bara i exceptionella fall som man kan ansöka om inresetillstånd hos utrikesdepartementet, där man också måste ge bevis för att man kommer att kunna isolera sig i två veckor efter ankomst.

SR:s program tar fel om Gud och naturvetenskap

Ledare Sveriges Radio P1 har lanserat en ny programserie med rubriken ”Som fan läser Bibeln”. Det är en... onsdag 25/5 00:10

Israeliskt företag lanserar inomhus-gps för handeln

GPS. Ett israeliskt företag har uppfunnit ett gps-system för inomhusbruk som ska hjälpa kunder att hitta... torsdag 26/5 11:00

Vilket skydd behövs?

Vardagskrönika Det var inte länge sedan som Magdalena Andersson blev statminister, en historisk händelse då vi för... onsdag 25/5 00:10

Res upp hoppets borg i din omgivning

Inför söndag De senaste dagarna har det varit kraftiga vindar här i fjällvärlden. Guds ande liknas vid vinden... onsdag 25/5 00:00

Senaste nytt

    Israel är alltid skyldig – oavsett

    Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den...
    Följ Världen idag i sociala medier