Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Israel är snabbast i världen med coronavaccinering

Israel har redan vaccinerat över tio procent av sin befolkning mot covid-19 och är enligt premiärminister Benjamin Netanyahu därmed snabbast i världen. Detta tros i sin tur kunna inspirera amerikanska judar till att flytta till Israel.

Nyheter · Publicerad 10:00, 6 jan 2021

Den franska tv-kanalen France24 rapporterar att en miljon av drygt nio miljoner israeliska invånare hade fått vaccin mot covid-19 redan i fredags.

Premiärminister Benjamin Netanyahu uppger att Israels vaccineringstakt är den snabbaste i världen, något som bekräftas av den israeliska tidningen Times of Israel.

Enligt hälsoministern Yuli Edelstein utgör landets en miljon vaccinerade dessutom så mycket som tio procent av hela världens covid-19-vaccinerade just nu.

– I slutet av mars, början av april, kommer de flesta människor som vill bli vaccinerade att kunna bli vaccinerade, och sedan kommer vi kunna ha en bred öppning av ekonomin och kulturen, säger hälsoministern. 

Det vaccin det rör sig om hittills i Israels fall är det så kallade mRNA-vaccinet som kommer från den amerikansk-tyska företagsalliansen Pfizer-Biontech.

Hälsoministern Edelstein nämner, i en intervju med amerikanska tv-kanalen CNN, tre huvudsakliga anledningar till att Israel har kunnat vaccinera så många så snabbt: att de förberedde sig tidigt för att kunna tävla med de stora länderna, att han valde att satsa på flera olika vaccintillverkare samtidigt för att gardera sig och att premiärministern varit mycket aktiv i sitt stöd. 

Folkhälsoprofessorn Nadav Davidovitch, vid Ben Gurion-universitetet, nämner å sin sida fyra andra anledningar till den snabba coronavaccineringen i Israel: en stark vaccineringstradition, få vaccinmotståndare, ett starkt system för allmän sjukvård och det faktum att de är vana vid att befinna sig i kristillstånd, där de tidigare har genomfört flera massvaccineringar med anledning av biologiska hot. 

– Allt detta tillsammans skapar en perfekt atmosfär för att utföra den här kampanjen, säger Davidovitch. 

Samtidigt är kontrasten mellan USA och Israel stor i sammanhanget. Förutom att USA ligger efter Israel när det gäller vaccinationstakten så har ungefär en tre gånger så stor andel av den amerikanska befolkningen dött med covid-19-infektion, jämfört med israelerna, konstaterar Jerusalem Post.

Tidningen spår att detta kan komma att skapa en betydande effekt på nivån av judisk migration från USA till Israel. 

”Coronaviruskrisen har lyckats med något som årtionden av myndighetskampanjer inte har lyckats med – den har fört hundratusentals israeler tillbaka från utlandet och har gjort landet mer lockande som ett hem för amerikanska judar”, skriver den israeliska tidningen. 

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier