Och Gud har makt att ge er all nåd i överflöd, så att ni alltid och i allt har nog av allt och kan ge i överflöd till varje gott verk.
2 Korintierbrevet 9:8

Världen idag

På juldagen dödades nära 50 personer vid ett bombdåd mot en kyrka i staden Madalla. Islamistiska Boko haram har de senaste veckorna satt skräck i landets kristna med en lång rad terrordåd med många dödsoffer. Foto: SUNDAY AGHAEZE/AP SCANPIX

Islamistisk våldsvåg skakar Nigerias kristna

Värre än under inbördeskriget. Så beskriver Nigerias president situationen efter  den extrema muslimska rörelsen Boko harams många attacker mot kristna i landet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 18 jan 2012

Julhelgen blev en mycket mörk helg för Nigerias kristna. En rad bombdåd, som Boko haram tog på sig ansvaret för, utfördes på flera platser. Mest förödande blev juldagens attentat mot den katolska kyrkan  St. Theresa i staden Madalla. Nära femtio personer dödades.
Attentaten mot kyrkor har fortsatt även efter jul- och nyårshelgerna, med många dödsoffer, och den politiska oron växer i det västafrikanska landet med 160 miljoner invånare, där muslimer utgör majoriteten i norr och kristna i söder.
I norr, där fattigdom, dålig utbildning och korruption gett en grogrund för radikala grupper, tilltar islamiseringen, och rörelsen Boko haram,  med band till al Qaida, har uppmanat alla nigerianer som lämnat den plats där de har sitt etniska och religiösa ursprung att återvända. Nigerianska tidningen Vanguard rapporterar att Boko haram den 2 januari gav invånare från södra delen av landet tre dagar på sig att lämna norra Nigeria eller dö.
Strax efteråt gav rebellgruppen Egbesu i söder samma ultimatum till personer från norra delen av landet.

President Goodluck Jonathan varnade förra söndagen för att situationen till och med är värre än under inbördeskriget på 1960-talet, då över en miljon människor dödades.
– Under inbördeskriget visste vi vilka fienden var och kunde förutse var de kom ifrån. Utmaningen i dag är mer komplicerad, sade presidenten under en gudstjänst, rapporterar AFP.
Presidenten varnade också för att Boko haram har anhängare på höga poster i regering och rättsväsende.
– En del av dem finns i regeringens verkställande organ, en del i parlamentet, somliga även i rättsväsendet. En del finns också i de väpnade styrkorna, polisen och andra säkerhetsorgan, sade presidenten.

George Akume, minoritetsledare i senaten, varnar för att landet hålls som gisslan av Boko haram och senatens ordförande sade i sitt nyårsbudskap till senatorerna att landet riskerar att kastas in i anarki, skriver Vanguard.
Nigerianske författaren och Nobelprisvinnaren Wole Soyinka skrev på måndagen en debattartikel i Newsweek med rubriken "Nigerias slaktare". Han beskriver "den islamistiska sektens" terror mot landets kristna och menar att målet för Boko haram är tydligt: "Gång på gång har de deklarerat sitt rättframma manifest – att inte bara islamisera nationen utan att föra in den under en särskild fundamentalistisk riktning", skriver Soyinka.
Men islamisterna är inte ensamma om att ta till våld. På tisdagen i förra veckan dödades fem personer vid en attack mot en moské i staden Benin, under de stora protester som pågått mot regeringens mycket impopulära beslut att häva bränslesubventionerna. 3 000 muslimer flydde efteråt från staden, rapporterar Reuters.
Pastor Ayo Oritsejafor, ledare för kristna samarbetsorganet Nigeria´s christian association, säger till BBC att han söker dialog med muslimska ledare.
– För det första behöver muslimska ledare  agera mer förebyggande.  För det andra måste regeringen också finna vägar att styrka sina säkerhetsorgan. För det tredje måste det på något sätt finnas utrymme för dialog. Men den dialogen måste ske mellan, troligen, mig själv och muslimernas ledare.

David Högfeldt

FN:s falska anklagelser om vattenapartheid i Israel

Israelkommentar Den 23 september publicerade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en... torsdag 28/10 00:00

Gud har vida överträffat många av våra djärvaste drömmar.

Ledarkrönika Den här hösten firar vår församling ”Kungsporten 20 år”. Vi gör det vid två tillfällen. I söndags... torsdag 28/10 00:00

Träd fram kristna kvinnor i era partier

Efter andra världskriget motsatte sig Socialistpartiet i Frankrike att ge kvinnor rösträtt med... torsdag 28/10 00:00

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28

Den som söker sig till korset har rätt att få möta frälsningens budskap.

Inför söndag För en tid sedan upplevde jag att Gud besökte den kyrka som jag var del av genom människor vars... torsdag 28/10 00:10

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier