Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Hilda Wateri, åtta år, skadades i explosionen. Här bärs hon av sin mamma Milka Wajera till sjukhuset. Foto: BEN CURTIS / AP / SCANPIX

Islamister tros ligga bakom kyrkattack

En pojke dödades och nio barn skadades vid ett bombdåd mot i en kyrka i Nairobi på söndagen. Attacken, som tros vara en hämndaktion av somaliska islamister, fördöms av Kenyas religiösa ledare.

Nyheter · Publicerad 00:00, 3 okt 2012

Det var under en söndagsskola på söndagsmorgonen som anglikanska kyrkan St Polycarp utsattes för en terrorattack. En bomb utlöstes i barnens lokal nära kyrkan och nioåriga Ian Morio dödades.
– Han blev nio på lördagen. Vi hade bjudit hem några av hans vänner för att fira med oss efter gudstjänsten och äta upp tårtan, berättar den gråtande mamman Jane Seivinya för tidningen The Star på sjukhuset Radiant, där pojken dödförklarades kort efter attentatet. Sex svårt skadade barn vårdas nu på Kenyatta National Hospital, enligt The Star.

– Vi äldre bad i kyrkan när vi hörde en kraftig explosion följd av skrik från barnen, berättar Living­stone Maina, en av förs­amlingens äldste. Poliskällor misstänker somaliska islamiströrelsen al-Shabab för dådet.
– Vi misstänker att det var en granatattack. Antingen kastades den eller så hade den placerats vid kyrkan tidigare, säger en poliskälla till The Star. De senaste månaderna har granatattacker utförts i både Nairobi och andra städer i Kenya, och i de flesta fall tros al-Shabab ligga bakom. Rörelsens attacker inne i Kenya ses som hämndaktioner för att landets armé deltar i Afrikanska unionens kamp mot islamisterna i Somalia.

Söndagens attack kom bara dagar efter att al-Shabab jagats bort från hamnstaden Kismayo i södra Somalia. I ett uttalande från Kenyas interreligiösa råd fördömdes attentatet på måndagen. Det var en "feg handling", konstaterade rådet, enligt radiostationen Capital FM Att misstankarna riktats mot al-Shabab ledde till hämndaktioner mot somalier boende nära kyrkan, men polisen tog snabbt kontroll över situationien, rapporterar RTT News. Det interreligiösa rådet manar till lugn.
– Det är lätt för kristna eller andra att göra somalierna till måltavla, men vi menar att somalierna är goda människor som har samma rätt att vara i det här landet som alla andra, säger Willy Mutiso, generalsekreterare för Evangeliska alliansen.

David Högfeldt

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier