Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Habiba Ghribi vann silver på 3000 meter hinder under OS. Nu kräver islamister i hemlandet Tunisien att regeringen tar ifrån henne medborgarskapet, eftersom hon sprang i shorts. Foto: MATT SLOCUM/AP SCANPIX

Islamister rasar mot OS-medaljörer

Att springa i shorts under OS är inte acceptabelt. Det menar radikala islamister i Tunisien, som nu kräver att regeringen fråntar OS-medaljören Habiba Ghribi sitt medborgarskap. Även en OS-simmare som drack juice och därmed bröt fastan under ramadan väcker starka protester.

Nyheter · Publicerad 10:33, 15 aug 2012

Två tunisier som vann medaljer i OS i London har väckt starka protester från islamister i hemlandet. Regeringen uppmanas frånta Habiba Ghribi sitt medborgarskap. Ghribi, som vann silvermedaljen i 3000 meter hinderlöpning för damer, hade enligt islamisterna för lite kläder på sig under tävlingen. I en kampanj på sociala medier protesterar de mot att hon sprang i shorts, rapporterar AP.

På Facebook driver också extrema gruppen Ansar al Chariaa en kampanj mot simmaren Ousamma Mellouli, som vann både en guldmedalj och en bronsmedalj under OS. Orsak: Han drack juice inför simloppen och bröt därmed mot fastekraven som gäller under ramadan.

I veckan har tusentals tunisier protesterat i huvudstaden Tunis mot att den islamistledda regeringen, som kom till makten efter upproret förra året, planerar att införa en formulering i den nya grundlagen, där det sägs att kvinnan är ett "komplement till mannen" - något som demonstranterna fruktar kan vara ett steg på vägen till minskade rättigheter för landets kvinnor. 

Tunisien var fram tills den så kallade arabiska våren ett av de mest sekulära länderna i arabvärlden och grundlagen från 1956 jämställer män och kvinnor, förbjuder månggifte och tillåter skilsmässa. Det regerande partiet Ennahda kritiseras nu både av mer hårdföra salafister, som vill införa sharialagar och av den sekulära oppositionen. 

Inspireras av brittisk ensamhetsminister

Ett dödshot för individer och kostnad för samhällsekonomin. Ensamhetens konsekvenser har fått uppmärksamhet i Storbritannien där regeringen lanserat...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...