Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Islamister i Nigeria driver kristna på flykt

Nära 95 procent av de kristna i delstaten Yobe i norra Nigeria är på flykt efter islamistgruppen Boko Harams terrordåd de senaste månaderna. Det hävdar pastor Garba Idi, ordförande för Christian Association of Nigeria (CAN) i Yobe.– Situationen är fruktansvärd, säger pastorn till religionsfrihetsorganisationen Barnabas Fund.

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 feb 2012

– Siituationen i Yobe är fruktansvärd. Kyrkor har bränts ned och attackerats och många kristna har mist livet under våldsamheterna, säger pastor Garba Idi, rapporterar religionsfrihetsorganisationen Barnabas Fund.
– Vi måste lämna Yobe för sekten jagar oss... Många kristna har lämnat Yobe för att undkomma levande från attackerna, fortsätter han.

 Fler än 20 kyrkor har bränts ned i Yobe sedan i november, enligt Barnabas Fund. Bara i år uppges 15 kristna ha dödats och många hus och fordon som tillhör kristna har skadats.

En del av flyktingarna har begett sig till de södra delarna av landet, andra har gått över gränsen till Kamerun. Barnabas Fund rapporterar att Church of England uppmanat den brittiska regeringen att göra ”allt den kan” för att skydda de religiösa minoriteterna i Nigeria. Biskop Justin Welby sade vid kyrkans generalsynod i förra veckan att kyrkan i Nigeria blir ”systematiskt, avsiktligt och progressivt eliminerad”.

 Boko Haram anklagas för att ha dödast minst 286 människor i år, enligt en sammanräkning som nyhetsbyrån AP gjort. Minst 185 människor dödades vid en rad samordnade attacker i staden Kano, den största staden i norra Nigeria.

Boko Haram kräver att Nigeria blir en islamisk stat.

På torsdagen rapporterades att 119 fångar fritagits från ett fängelse i centrala Nigeria. Enligt nyhetsbyrån AGI attackerade medlemmar ur Boko Haram fängelset under onsdagskvällen och en fångvaktare ska ha dödats. Ett 20-tal medlemmar i islamistgruppen finns bland de fångar som lyckades fly, skriver AGI.  

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier