Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Att gömma sig bland båtflyktingar från Libyen kan bli Islamiska statens strategi för att nå Europa. Här tas flyktingar om hand i en hamn på Sicilien 15 februari, då nära 2 200 flyktingar räddades under ett enda dygn. Foto: Francesco Malavolta / AP / TT

Islamiska staten vill nå Europa genom Libyen

Islamiska staten vill sprida sig vidare till Europa genom att gömma sina terrorister bland båtflyktingar från Libyen. Det framgår av uppgifter som en IS-propagandist publicerat på nätet. Italien är nu berett att sätta in tusentals soldater för att bekämpa IS – om bara FN ger dem mandat till det.

Nyheter · Publicerad 16:21, 23 feb 2015

Från Libyen är vägen över Medelhavet till Europa inte lång och hundratals flyktingar från Mellanöstern och Nordafrika försöker varje dag ta sig över havet i hopp om att ta sig in i Europa. Islamiska staten ser nu flyktingvågen som en möjlighet att ta sig till Europa för att för utföra terroraktioner, varnar den brittiska anti-extremistiska tankesmedjan Quilliam.

Tankesmedjan har tagit del av dokument från en IS-propagandist, som skriver att han ser stor potential i att använda sig av Libyen som en strategisk port in i Europa. Genom att låtsas vara flyktingar kan man infiltrera europeiska städer genom att blanda sig med de båtflyktingar som söker sig till italienska hamnar. Libyen har ”en lång kust mot de södra korsfararnationerna, vilka enkelt kan nås även med små enkla båtar”, skriver IS-aktivisten, som också ser det som möjligt att attackera handelsfartyg i sjöfartslederna på Medelhavet.

Nasser Kamel, Egyptens ambassadör i London, varnade nyligen Storbritannien för ”båtar fulla av terrorister” om inte åtgärder vidtas i Libyen.  Hans uttalande kom efter att 2 164 migranter räddats i Medelhavet under ett enda dygn förra helgen, skriver The Telegraph.

IS-rapporten konstaterar också att man genom att förflytta stora delar av sina styrkor till Libyen kan minska effekterna av de allierades attacker mot IS i Syrien och Irak. I Libyen finns också stora mängder vapen som kan hjälpa IS i sin fortsatta expansion, enligt rapporten, skriver Quilliam.

Haras Rafiq, direktor vid Quilliam, varnar för situationen i Libyen. Han menar att videofilmen av mordet på 21 egyptiska kristna i Libyen och den text som de nu studerat visar att läget är kritiskt.

– Det internationella samfundet måste agera för att hjälpa till att skapa stabilitet i landet innan det blir ett nytt Syrien, vare sig det är för al-Baghdadis (IS-ledaren, red:s anm.) eller någon annan jihadistorganisation, säger Haras Rafiq.

Quilliam skriver enligt WND att ”de möjligheter som ligger i att utnyttja människosmugglingsligorna gör att Libyen saknar motstycke som plattform för att utföra attacker mot europiska stater och fartygsleder”

Italien varnade också i förra veckan för att IS kan få fotfäste i Libyen genom att samarbeta med andra grupper i landet.

– Det finns en uppenbar risk för allianser mellan lokala grupper och Daesh (som IS kallas på arabiska) och det är en situation som måste övervakas med maximal uppmärksamhet, sade utrikesminister Paolo Gentiloni, skriver TT-AFP.

Italien har stängt sin ambassad i Tripoli och uppmanat sina medborgare att lämna Libyen, och om FN ger mandat till det är Italien reda att sätta in över 5 000 soldater för att stoppa Islamiska staten ”som nu är 350 kilometer från vår kust”, sade försvarsminister Roberta Pinotti till tidningen Il Messagero förra söndagen, skriver Bloomberg.

– Vi har diskuterat det i månader, men nu är tiden för ett ingripande brådskande, sade Pinotti.

Sir John Sawers, tidigare chef för brittiska underrättelsetjänsten MI6, sade förra måndagen att Storbritannien bör överväga att sätta in marktrupper i Libyen för att stoppa ”fanatiker” från att utnyttja landet, skriver The Telegraph.

Egypten vädjade i förra veckan om att en FN-ledd internationell styrka skulle bildas för att bekämpa islamistgrupperna i Libyen, men fick inget gehör för det. Egypten krävde i stället, tillsammans med den internationellt erkända libyska regeringen – det finns ytterligare en regering i det mycket splittrade och mer eller mindre laglösa landet – att FN:s säkerhetsråd skulle häva vapenembargot mot Libyen och införa en blockad mot fartygstrafik i områden som inte kontrolleras av regeringen.

– Libyen behöver ett beslutsamt ställningstagande från det internationella samfundet för att hjälpa oss bygga vår nationella armés kapacitet... för att ta itu med denna hejdlösa terrorism, sade Libyens utrikesminister Muhammed Dayri till säkerhetsrådet, skriver Reuters.

Men FN föredrar att sätta sitt hopp till att fortsatta medlingsförsök ska leda till Libyen får en samlingsregering som kan ta kontroll över situationen i landet.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Kristnas kallelse är inte att vara bekväma

Ledare Abortfrågan. Frågan om abort vill inte försvinna. Högljudda diskussioner är ett återkommande fenomen, men sällan med ökad klarhet som följd. Tvärtom är...