Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Foto: Scanpix

Islamexperter: Finns fog för kopternas oro

Efter att Muslimska brödraskapet i Egypten vunnit presidentposten frågar sig nu omvärlden vilka gruppen är som spelar en avgörande roll när landets framtid stakas ut. En fråga som inte har något entydigt svar.– Mycket talar för en försonande linje, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria vid Umeå universitet.– De vill ha en islamisk stat med sharialagar, säger Stockholmspastorn och islamkännaren Lars Mörling.

Nyheter · Publicerad 07:30, 2 jul 2012

När Mohammad Mursi valdes som ny president i Egypten menade islamologen Jan Hjärpe att det ungefär kan jämföras med som om Göran Hägglund skulle bli statsminister i Sverige. Lars Mörling kall-ar påståendet naivt.
– Agendan som man haft sedan bildandet 1928 är att införa islamiska sharia­lagar.
– Det har man tonat ned genom åren och är naturligtvis inget man talar innan allt är på plats. Men det skulle förvåna mig oerhört om man inte driver Egypten i islamistisk riktning, säger han. Mohammad Fazlhashemi säger att det Hjärpe vill åt med sin jämförelse är att visa att det skett en utveckling som påminner om den kristdemokratiska partier i Europa genomgått.

Brödraskapet har arbetat i fackföreningsrörelsen och fått ledande positioner där. Man har satsat på frågor som minimilön, rätten till sjukvård och drivit sociala omsorgsprogram. Det började som en väpnad rörelse, men det är något man sedan länge tagit avstånd ifrån och man har gått från en avantgardistisk rörelse till en som vänder sig till massorna, menar han och tror i motsats till Mörling att målet inte är en islamisk stat.
– Man hämtar inspiration, framför allt på det etiska området, från islam men arbetar för en civil stat.
– Man vill ha den turk­iska modellen, inte teokrati som i Iran.

I sitt politiska manifest skriver man om rätt till yttrandefrihet, religiös frihet och mötesfrihet. Mörling menar att detta bara är sminkad yta, i verkligheten kommer brödraskapet långsamt föra Egypten mot ett samhälle styrt av sharialagar.
– Det är det övergripande målet, man insåg att det är kontraproduktivt med våld eftersom man inte fick massorna med sig. Nu har man ändrat taktik men inte ideologi eller målsättning. Fazlhashemi säger hellre att brödraskapet består av pragmatiker och politiska realister än idealister, men understryker att maktpositionen man nu fått kommer att visa vad man egentligen står för.
– Man har befunnit sig i opposition och exkluderats från makten. Nu är man en statsbärande part och då kommer prövningen; hur väl står sig det politiska manifestet med den politik man i verkligheten för?

I dagarna rapporterade ryska medier att Mo­­hammad Mursi i ett tal till studenter i Kairo ska ha sagt: "Koranen är vår konstitution, profeten är vår ledare, jihad är vår väg och död i Allahs namn är vårt mål." Om citatet är korrekt är det en helt annan bild än den Muslimska brödraskapet målat upp av sig själva den senaste tiden.  

Överens är Mörling och Fazlhashemi i alla fall om att situationen kunde ha varit värre, om salafisterna fått större makt. Att salafisterna utsåg en presidentkandidat är enligt Fazlhashemi orsaken till att brödraskapet bröt sitt löfte att inte lansera en kandidat. Båda menar också att den oro religiösa minoriteter, inte minst de kristna kopterna känner är befogad.
– Naturligtvis föredrar man brödraskapet före salafisterna som är otåliga i islamiseringsprocessen. Det kommer att bli stora svårigheter om sharialagarna införs, majoriteten kommer att må bra men minoriteter kommer att begränsas.
– Kopterna är rädda för att bli andra klassens medborgare i sitt eget land, och framtida konvertiter kommer att råka fruktansvärt illa ut i ett egyptisk samhälle där sharialagarna styr, säger Lars Mörling.  

Mohammad Fazl­has­hemi påminner om att Muslimska brödraskapet inte är en enhetlig grupp.
– Jag tror att vi kommer att se fraktionsstrider inom brödraskapet samtidigt som man försöker vara en stabiliserande faktor utrikespolitiskt, snarare än ett orosmoment. Lars Mörling har en mer pessimistisk bild av gruppens påverkan på övriga Mellanöstern.
– Egypten har en ställning i arabvärlden som liknar den USA har i västvärlden, om landet drivs i en islamistisk riktning är risken stor att hela arabvärlden gör det. Jag tror inte att det ligger så långt bort i tiden att man river upp fredsavtalet med Israel.

Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt

Ledare Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten. Som efter Uppdrag gransknings program... tisdag 17/5 00:10

Sömnbrist kan påverka hur man uppfattar andra

Ett argt ansiktsuttryck kan tolkas som mindre trovärdigt, och ett neutralt kan uppfattas som mindre... tisdag 17/5 04:30

Stakset möter unga i Clara kyrka

Ungdomsmöte. UMU bjuder in till ekumeniskt ungdomsmöte i S:ta Clara kyrka i Stockholm onsdagen den 18 maj.... måndag 16/5 20:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Stegrande rysk ilska över svensk-finskt Natobesked

Nato. Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato är ett ”allvarligt misstag”, säger Rysslands vice... måndag 16/5 15:50

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier