De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

Rök från flygplatsen i Bryssel efter explosionerna. Foto: Daniela Schwarzer

IS tar på sig dåden

Dödssiffran för dåden har nu höjts till 34, enligt det belgiska radio- och tv-bolaget VRT. Explosionen i tunnelbanan ska ha krävt 20 dödsoffer, medan självmordsdådet på flygplatsen krävt 14 människoliv. Terrorgruppen Islamiska staten tar på sig bombdåden i Bryssel, uppger Reuters.

Nyheter · Publicerad 16:39, 22 mar 2016

Explosionerna på flygplatsen i Bryssel orsakades av ett självmordsdåd, enligt Reuters. En svensk man har skadats lindrigt i samband med explosionen på flygplatsen utanför Bryssel.

Katastroflarm har utfärdats och flygplatsen har stängts tills vidare.

Enligt tidningen Het Laatste Nieuws berättar vittnen om att skottlossning först hörts i avgångshallen och därefter "rop på arabiska". Strax därefter inträffade två explosioner.

– Hela huset skakade, det är rök över allt och det låg människor på marken inne i terminalen. De såg inte skadade ut utan hade antagligen bara lagt sig ner. Det rasade ner flis från taket. Alla butiker har stängt och vakter drivit alla ur hallen. Människor springer, berättar Svenska Dagbladets Brysselkorrespondent Teresa Küchler, som befinner sig på flygplatsen, för svd.se.

Enligt belgiska medier ska det röra sig om två explosioner, som skedde i flygplatsens avgångshall.

– Jag hade rast när jag hörde och kände en kraftig explosion — härifrån ser vi över avgångshallen och vi såg en plym av rök komma ut, säger Niels Caignau, som jobbar på flygplatsen, till den flamländska radio- och tv-kanalen VRT, enligt BBC.

– Fönstren är helt krossade. Människor flydde ut i panik. Det ser inte bra ut, säger han.

Filmbilder som människor lagt ut på Twitter visar människor som flyr ut från byggnaden, samtidigt som sirener tjuter och rök väller ut från flygplatsterminalen.

Bryssel-regionen har dragit igång sina katastrofåtgärder.

– Katastrofplanen har aktiverats. Vi har information om att flera explosioner inträffade, men ingenting är bekräftat. Flygplatsen är stängd, säger den regionale regeringschefen Rudi Vervoort till tv-kanalen RTL.

Zaventem är Bryssels huvudflygplats och ligger strax nordost om Bryssel.

Bryssel har levt under förstärkt säkerhet ända sedan attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris i januari 2015. Sedan dess övervakas viktiga byggnader och områden av beväpnade militärpatruller.

Säkerheten stärktes dessutom ytterligare efter terrordåden i Paris i november — då flera av gärningsmännen var belgiska medborgare.

Så sent som i förra veckan varnade den belgiska regeringen för att det funnits uppgifter om hotande attentat.

En explosion inträffade alltså också vid en tunnelbanestation i Bryssel, enligt belgiska public service-bolaget RTBF. Stationen Maelbaek ligger endast en station bort från stationen Schuman, där EU-kommissionens högkvarter ligger.

Centralstationen evakuerades efter explosionen.

Det är modigt av KD att bryta dödläget

Ledare KD har, mycket förvånande, stått i centrum för den politiska diskussionen ända sedan regeringsbildningen i januari – trots att den innebar att KD...