Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

21 kopter har mördats av Islamiska staten i Libyen. Här syns anhöriga till ett av offren, Samuel Walham, dagen innan morden blev kända. Foto: Hassan Amar/AP TT

IS mördade 21 kristna egyptier

Egyptiska stridsflyg rapporteras ha bombat IS-mål i Libyen på måndagsmorgonen, som svar på att 21 kristna egyptier mördats.

Nyheter · Publicerad 10:16, 16 feb 2015

På söndagen publicerades en video som visar hur 21 kristna egyptier mördas i Libyen. Islamiska staten har tagit på sig morden, och koptiska kyrkan i Egypten har bekräftat att de 21 kristna som hållits som gisslan i Libyen i sex veckor är döda, uppger Egyptens officiella nyhetsbyrå Mena, skriver Reuters.

Videon lades ut på ett twitterkonto som tillhör en hemsida som stöder Islamiska staten. Inspelningen visar hur de orangeklädda fångarna leds ut av svartklädda män till en strand. Fångarna tvingas ner på knä och sedan blir de halshuggna, skriver Reuters.
Före morden säger en av gärningsmännen: "Säkerhet för er korsfarare är något ni bara kan önska er".

Reaktionerna i Egypten är starka. President al-Sisi har utlyst sju dagars landssorg, och på måndagsmorgonen bombades flera IS-mål i Libyen. Den egyptiska militären uppger att träningsläger och vapendepåer var målen för attackerna.

International Christian Concern, ICC, har talat med Kerolos Fayez, bror till Mina Fayez, ett av dödsoffren, och hela familjen var i djup sorg sedan det bekräftats att Mina är död. Todd Daniels, regional ledare för ICC i Mellanöstern, konstaterar att videon på nytt visar "den otroliga ondska som utförs av militanta som är lojala till Islamiska staten".
– Vi sörjer tillsammans med familjerna till dem som har mördats och tillsammans med alla egyptier som såg sina landsmän bli brutalt mördade, och med kristna över hela världen, säger Todd Daniels i ett uttalande.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier