Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

IS hotar kristna i Egypten

I en ny video riktar en IS-grupp i Egypten hot mot landets kristna minoritet. – Att det sker i just Egypten har ett stort symbolvärde, säger Peter Paulson, som leder Open Doors i Sverige. Bara några dagar efter att videon släpptes, sköts två kristna ihjäl av misstänkta islamister på Sinaihalvön.

Nyheter · Publicerad 16:38, 23 feb 2017

Enligt nyhetsbyrån AP handlar det om en 65-årig man som skjutits ihjäl, medan hans 45-årige som bortförts och bränts ihjäl. Deras kroppar dumpades sedan vid sidan av en väg på onsdagen.

Det var de senaste morden på kristna på bara en månad i Arish, som ligger vid kusten på norra Sinaihalvön. Den sista januari sköts en kristen butiksägare här ihjäl i sin affär framför ögonen på sin hustru och sin son, varpå ytterligare två kristna sköts till döds två veckor senare.

Och i söndags släpptes alltså en 20 minuter lång video där IS uppmanar till angrepp mot Egyptens kristna minoritet, som i filmen beskrivs som extremistgruppens "favoritbyte".

– Gud gav order om att varje otrogen ska dödas, säger en av de väpnade män som syns i videon, enligt brittiska Catholic Herald.

I filmens syns Egyptens koptiska överhuvud, påve Tawadros II, kristna affärsmän, domare och präster, som antingen talar om behovet av att skydda de kristna eller uttrycker sig nedsättande om landets muslimska majoritet, uppger tidningen.

En berättare i videon säger att kristna inte längre är "dhimmi”, vilket är ordet för judar och kristna som i ett muslimskt samhälle åtnjuter visst skydd av staten. I stället beskrivs de som otrogna som hetsar mot muslimskt dominerade länder.

I videon figurerar även den man som sprängde sig själv till döds i en kyrka i Kairo i december, och därmed dödade 25 människor. Dådet är enligt videon "bara början" för de kristna.

– Dyrkare av korset, statens soldater ser er, säger en maskerad beväpnad man i filmen.

Egypten ligger på 21:a plats på Open Doors lista över de länder i världen där religionsfriheten för kristna är som mest begränsad.

– Det man bör tänka på när det gäller videon som kom nu, är att Egypten har Mellanösterns i särklass största andel av kristna, säger Peter Paulsson, som leder Open Doors arbete i Sverige.

– Det som händer de kristna i Egypten har alltså ett stort symbolvärde. Dessutom är Egypten själva navet för världens sunnimuslimer. Och IS står för den radikala formen av sunniislam. Så att göra ett uttalande av det här slaget där och sätta upp Egyptens kristna som en måltavla är en mycket tydlig markering.

Förtrycket mot kristna i Egypten ligger fortsatt på en hög nivå, men har minskat en aning sedan World Watch List 2016, uppger Open Doors.

Det eyptiska samhället är starkt polariserat, där klyftan mellan islamister och mer sekulära egypter bidrar till instabiliteten i landet.

President Abd al-Fattah al-Sisis auktoritära regim anses i viss mån ha återställt rättssäkerheten, även om den restriktiva hållningen till bland annat kyrkbyggen kvarstår.

I somras gjorde parlamentet det i stället svårare för exempelvis kristna att bygga nya lokaler, genom att ge myndigheter möjlighet att lägga in sitt veto mot byggen med hänvisning till nationell säkerhet.

En del islamistiska grupper kritiserar dessutom Egyptens kristna för att ligga bakom avsättningen av president Muhammad Morsi sommaren 2013.

"President al-Sisis regering verkar fast beslutna om att bekämpa de militanta islamisterna, men samtidigt verkar det osannolikt att de kommer att vidta åtgärder för att förbättra religionsfriheten för religiösa minoriteter, och ge kristna ett jämlikt medborgarskap", skriver Open Doors på sin hemsida.

Särskilt på landsbygden angrips relativt ofta kristna hem och butiker av radikala muslimer i samband med konflikter om kyrkbyggen, marktvister eller som protest mot kärleksrelationer mellan kristna och muslimer.

Tidigare i februari besökte biskoparna vid det koptiska patriarkatet av Alexandria påven Franciskus, uppger Vatikanradion. Biskoparna talade om vilka svårigheter som kyrkan möter i Egypten, och bjöd även in påven till Egypten.

"Våldet och diskrimineringen av kristna i Egypten oroar alla i landet, berättar patriarken [Ibrahim Isaac Sedrak]. För att få landet på fall riktar terroristerna attacker mot samhällets svaga punkter, som den kristna minoriteten. De kristna reagerar hur som helt inte med våld", uppger Vatikanradion.

Samtidigt pågår en rad dialoger mellan muslimer och kristna i Egypten.

Och för bara några dagar sedan kom beskedet att ett av världens främsta islamiska lärosäten, Al-Azharuniversitetet, återupptagit dialogen med Vatikanen, med fokus på hur man gemensamt kan bekämpa religiös extremism och terrorism. Samtalen har legat nere sedan 2010, uppger en rad nyhetskällor.

Att göra ett uttalande av det här slaget där och sätta upp Egyptens kristna som en måltavla är en mycket tydlig markering.
Våldet och diskrimineringen av kristna i Egypten oroar alla i landet.

Kristna i Egypten

Egyptens kristna utgör omkring 10 procent av landets invånare - 9,5 miljoner av en befolkning på 95 miljoner.

De allra flesta tillhör koptiska ortodoxa kyrkan. Andra stora grupper är katolska och grekisk-ortodxa troende. Egyptens evangeliska kyrka är störst av de protestantiska samfunden.

I en ny rapport välkomnar organisationen Solidarity Worldwide (CSW) president Abd al-Fattah al-Sisis uttalade stöd för landets kristna, samt det faktum att hans regering infört en del lättnader för de religiösa minoriteterna.

Samtidigt noterar man att religionsfriheten är fortsatt starkt begränsad, och även kristna drabbas när civilsamhället utsätts för olika former av restriktioner.

"Vi förstår de enorma utmaningar som den egyptiska regeringen står inför när det gäller det transnationella terroristhotet, men oroas djupt av de ökade inskränkningarna för det oboeroende civilsamhället, vilket även påverkar religions- och åsiktsfriheten negativt," skriver CSW:s ledare Mervyn Thomas i rapporten.

Det stora antalet attacker mot ateister och olika religiösa minoriteter nämns i rapporten, liksom det ökade antalet anklagelser om hädelse.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier