Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Iranier demonstrerar i Teheran mot Israel 18 september. Flera nya hot om att Israel ska utplånas har kommit från Irans högsta ledare de senaste veckorna. Foto: Vahid Salemi / AP / TT

Iranutspel mot Israel: Ska förstöra dem

Israel ska förstöras till varje pris. Det beskedet gav Irans armés befälhavare Ataollah Salehi i förra veckan, enligt iranska nyhetsbyrån Tasnim.

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 sep 2015

Den hotfulla retoriken från Iran gentemot Israel har inte avtagit efter att Iran ingått ett avtal med USA (tillsammans med flera andra länder) som ska förhindra att landet utvecklar kärnvapen. Tvärtom mullrar det rejält från landets högsta ledning.

Iranske armébefälhavaren Salehi förklarade på tisdagen i förra veckan att oavsett hur mycket vapen Israel får "ska vi förstöra dem", enligt statskontrollerade iranska medier.

Salehis utspel mot Israel gjordes under "Heliga försvarsveckan", Irans årliga minneshögtid efter kriget mot Irak, rapporterar The Algemeiner.com.
– Vi kommer absolut att förinta Israel, sade han och tillade att han hoppas att Israel snart attackerar Iran, "så att vi kan förstöra det tidigare än om 25 år".

Uttalandet gjordes veckan efter att Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei sagt att Israel inte ska överleva ytterligare ett kvartssekel.
– Om Allah vill kommer det inte att finnas någon sionistisk regim om 25 år. Till dess kommer den kämpande, heroiska moralen i det heliga kriget inte att ge sionisterna någon lugn stund, sade Khamenei den 9 september, enligt statliga nyhetsbyrån Irna, rapporterar CNN.

I onsdags gjorde Khamenei ett nytt utfall mot "den sionistiska regimen" som han menar har förolämpat moskén al-Aqsa i Jerusalem, rapporterar Reuters. Ayatollan beskrev Israels agerande mot palestinierna som "den högsta graden av hänsynslöshet och ondska".

Arméchefen Salehi sade i sitt tal att han är stolt över Irans stöd till grupper som Hamas och Hizbollah, som är ute efter att förgöra Israel, och han sade att Iran varit ansvarigt för attacker mot Israel, skriver Washington Free Beacon.

– Vi är glada att vi är i framkanten av att utföra den högste ledarens befallning att förgöra sionistregimen, sade Salehi.

Både i Israel och i USA finns starkt motstånd mot avtalet med Iran, då många befarar att Iran kommer att kunna utveckla kärnvapen.

USA bör förse Israel med vapen som gör det möjligt att attackera Irans kärnkraftsanläggningar om det skulle bli nödvändigt. Det var budskapet från Israels förre försvarsminister Ehud Barak när han den 17 september talade vid Harvard University, skriver Haaretz.

Barak menade att Israel bör få resurser till en sådan operation om USA och Israel kommer överens om att påtagliga brott mot kärnkraftsavtalet har begåtts, och att Iran närmar sig att utveckla kärnvapenskapacitet. Israel och USA behöver "sitta ner tillsammans bakom stängda dörrar" och se till att Iran inte lyckas bryta mot avtalet, sade Barak, enligt tidningen.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se 

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00