Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Pastor Vahik Abrahamian tillsammans med hustrun Sonia Keshish Avanesian innan de fängslades förra året.

Iransk pastor frigiven

Efter nära ett år i fängelse frigavs pastor Vahik Abrahamian i förra veckan av iranska myndigheter. Den armenske pastorn, med iranskt och holländskt medborgarskap, var anklagad för att sprida den kristna tron och för kontakter med utländska kristna organisationer.

Nyheter · Publicerad 00:00, 7 sep 2011

Frigivandet skedde 29 augusti, efter att Vahik Abrahamian suttit 359 dagar i fängelset i staden Hamadan, uppger kristna iranska nyhetsbyrån Mohabat.
Pastorn arresterades 4 september förra året tillsammans med sin hustru Sonia och flera andra kristna. I ett officiellt uttalande på iransk tv några dagar senare anklagades de för att ha spridit kristen propaganda.

Vahik Abrahamians hustru Sonia frigavs i april, tillsammans med ett annat par som arresterades samtidigt, Arash Kermanjani och Arezou Teimouri. Under fängelsetiden har de båda paren suttit i 44 dagar i isoleringscell i Informationsdepartemen-tets häkte, skriver kristna nyhetsbyrån FCNN. Under isoleringen utsattes de för omfattande psykologisk tortyr och intensiva förhör, enligt FCNN.
Paret Abrahamian har arbetat bland drogmissbrukare och andra socialt utsatta iranier.
Vahik Abrahamian blev kristen under sin tid i Nederländerna, och i samband med det blev han också själv fri från drogmissbruk. Trots att han fick medborgarskap i Nederländerna valde han att återvända till hemlandet.
Myndigheterna har retat sig på det kristna parets verksamhet bland muslimer och deras kontakter med utländska kristna, uppger en iransk pastor, som vill vara anonym, för Compass Direct.
Pastorn konstaterar att regimen har en svår balansgång:
– Å ena sidan tycker de inte om att kristendomen växer i Iran. Men å andra sidan vill de inte göra en stor sak av det, på grund av internationella påtryckningar.

Vahik Abrahamian hade redan varit fängslad i två månader förra året när han greps på nytt. Han arresterades 20 februari och frigavs 24 april, efter att anhöriga samlat ihop 10 000 dollar till borgen.
Efter frigivningen i förra veckan är familjen Abrahamian lycklig och "tackar Gud för hans beskydd och ingripande och även den världsvida kristna familjen som inte upphört att be och verka för dem", uppger FCNN.
Den fortsatta förföljelsen mot kristna och andra religiösa minoriteter i Iran fick Kanadas utrikesminister John Baird att i lördags rikta ett uttalande till den iranska regimen:
– Kanada uppmanar Iran att frige individer som arresterats på grund av sin tro. Vi uppmanar åter-igen Iran att respektera och beskydda invånarnas grundläggande mänskliga rättigheter och försäkra att de som hålls fängslade får en rättssäker behandling, sade ministern, enligt Canada News Centre.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier