Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

En husrannsakan genomfördes under natten i mannens bostad i Castrop-Rauxel. Foto: Marc Gruber/AP/TT

Iranier tros ha planerat islamistiskt dåd i Tyskland

En 32-årig man har gripits i västra Tyskland misstänkt för att ha förberett en terrorattack med de dödliga giften cyanid och ricin. Polisen agerade snabbt efter ett tips samma dag.

Nyheter · Publicerad 17:00, 9 jan 2023

Mannen, en iransk medborgare, misstänks ha ”förberett ett allvarligt våldsdåd som hotade statens säkerhet genom att skaffa cyanid och ricin i syfte att begå en islamistisk attack”, skriver utredarna i ett pressmeddelande.

Gripandet skedde strax före midnatt i lördags i samband med en stor polisinsats i staden Castrop-Rauxel, strax nordväst om Dortmund. Ytterligare en person frihetsberövades under insatsen.

På bilder från insatsen syns en man ledas iväg av poliser ur insatsstyrkan klädda i gasmask och skyddsutrustning. Enligt tidningen Bild anlände polisen till platsen i brandbilar för att undgå uppmärksamhet.

Delstatsminister Herbert Reul säger till den tyska nyhetsbyrån DPA att myndigheterna under lördagen mottog ett ”allvarligt tips som ledde till att polisen ingrep samma kväll”.

DPA uppger vidare, med hänvisning till en anonym källa inom säkerhetstjänsten, att det inte finns några indikationer på att 32-åringen agerat på uppdrag av den iranska staten. Han uppges i stället ha stöttat en extremistisk sunnirörelse. I Iran är 90 procent av befolkningen shiamuslimer, ingen vet dock hur många som är praktiserande.

Ricin är en extremt giftig substans som utvinns ur i ricinväxtens frön. Även cyanid är ett mycket farligt gift, och dödligt för människor redan i mycket små mängder.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00