Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kriminaltekniker undersöker den israeliska diplomatbil som utsattes för ett bombdåd i New Delhi på måndagen. Foto: FOTO: KEVIN FRAYER/AP SCANPIX

Iran: Israel angrep egna diplomater

Iran och Hizbollah är ute efter att angripa israeler över hela världen. Det sade Israels försvarsminister Ehud Barak på tisdagen efter måndagens attentat i Indien och försök till attentat i Georgien. Men Iran menar att den "sionistiska regimen" angripit sig själv för att kunna lägga skulden på Iran.

Nyheter · Publicerad 00:00, 14 feb 2012

Attentaten mot israeliska ambassadmål i Indien och Georgien på måndagen utfördes av Israel som en del i den psykologiska krigföringen mot Iran. Det hävdar Irans officiella nyhetsbyrå Irna.

Hustrun till en israelisk diplomat skadades vid ett bombattentat mot en bil i New Delhi på måndagen. Enligt indiska media följde två motorcyklister efter diplomatbilen och den ena mc-föraren ska ha kastat ett föremål mot bilen, och strax därefter inträffade detonationen. Diplomathustrun vårdas på sjukhus och rapporteras på tisdagen vara i ett stabilt tillstånd.

I Georgien kunde under måndagen ett attentat förhindras när en granat hittade på en bil utanför ambassaden i Tblisi. En talesman för inrikesdepartementet i Georgien uppger att en chaufför upptäckte ett misstänkt föremål på bilens underrede och larmade polisen, som kunde desarmera granaten. Samtliga israeliska ambassader runt om i världen höjde omedelbart säkerheten efter måndagens attentat och israeliska diplomater avråds från att färdas i bil, rapporterar Ynetnews.com.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lade snabbt skulden på Iran.
– Iran, som ligger bakom dessa attacker, är världens största exportör av terrorism, sade Netanyahu i ett tal.

Indiens inrikesminister Palaniappan Chidambaram sade till reportrar på tisdagen att attacken i New Delhi utfördes av en "mycket vältränad person" och att utredarna inte tänker sluta arbeta förrän de hittar de ansvariga för attacken.

Israel misstänker att attackerna är kopplade till mordet på Hizbollah-terroristen Imad Mugniyah. Mugniyah dödades av en bilbomd i Damaskus 12 februari 2008 och Hizbollah lade skulden på Israel. Flera försök har gjorts tidigare att hämnas Mugniyahs död, men tidigare har ingen kommit till skada.
Attentaten kommer också efter att flera iranska vetenskapsmän, med koppling till landets kärnkraftsprogram, dödats i attentat. Iran har lagt skulden på Israel, som vill hindra Iran från att utveckla kärnvapen.

 

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...

Sparare kan tänka sig offra chipsen

Godis, hämtmat och uteluncher är sådant som många kan tänka sig offra för att spara mer. Män har större sparmarginaler än kvinnor och kan i snitt...