HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Ann-Sofie Hermansson (S) höll pressträff i Rådhuset i Göteborg i måndags. En intern strid har blossat upp inom Socialdemokraterna i Göteborg. Foto: Thomas Johansson/TT

Internt S-krav i Göteborg: Avgå, Hermansson!

En intern strid har blossat upp inom Socialdemokraterna i Göteborg. Distriktsstyrelsen kräver att gruppledaren Ann-Sofie Hermansson ska avgå. Men hon avvisar kravet. – Jag tycker att jag har ett brett stöd, säger Ann-Sofie Hermansson vid en presskonferens.

Nyheter · Publicerad 16:06, 12 feb 2019

Ann-Sofie Hermansson var före valet 2018 ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, och har setts som partiets tyngsta namn i Göteborg. Vid ett möte i helgen kom dock Socialdemokraternas distriktsstyrelse fram till att man inte längre har förtroende för henne som gruppledare. Brister i Hermanssons förmåga till samarbete och ledarskap uppges ha varit avgörande.

Enligt distriktsstyrelsen har Ann-Sofie Hermansson underlåtit att informera om flera beslut, som styrelsen i stället fått veta om via medier.

Enligt Anna Johansson, tidigare infrastrukturminister och partidistriktets ordförande, har det funnits en vilja från distriktsstyrelsen att hålla kontakterna med tidigare samarbetspartierna V, MP och Fi levande. Men så blev det inte.

Ann-Sofie Hermansson tänker dock inte avgå. Hon anser sig ha försökt förnya socialdemokratin i Göteborg, och tonar ner konflikten med Anna Johansson.

– Politiskt står inte jag och Anna Johansson (S) för några olika riktningar, vi befinner oss ungefär på samma gråsosseställe. Det Anna har gjort är att be mig tona ned arbetet mot extremism, där kan vi möjligen skilja oss åt, säger Ann-Sofie Hermansson.

Enligt Håkan Linnarsson kan en extra distriktskongress, för att avgöra frågan om Ann-Sofie Hermanssons roll som gruppledare i Göteborgs kommunfullmäktige, komma att hållas redan under februari.

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...