HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Konflikten mellan olika falanger inom KD är tydlig i Göteborg, där flera styrelseledamöter på Hisingens lokalavdelning kräver att årsmötet ska ogiltigförklaras. Bilden visar KD:s riksting i Västerås förra året. Foto: Scanpix

Interna KD-strider i Göteborg

Kristdemokraternas lokalavdelning på Hising­en i Göte­borg, där kommunalrådet David Lega, tillika andre vice parti­ordförande är medlem, skakas av stridigheter. Flera styrelse­ledamöter menar att det var "kuppartat" när Legas politiske sekreterare Hampus Hagman valdes till ordförande.

Nyheter · Publicerad 00:00, 23 apr 2013

Ett årsmöte utan årsmötesprotokoll, med flera dagsfärska medlemmar som ännu inte finns upptagna i någon röstlängd. Så gick det till när Kristdemokraterna i lokalavdelningen på Hisingen gick tills årsmöte den 7 februari.
Det var mycket som stod på spel inför årsmötet. På dagordningen stod val av ombud till distriktsstämman i mars. Den stämma som sedan väljer ombud till både riksting och partifullmäktige, och som fastställer listan för val till riksdagen.
­– Vi är två sidor i lokalavdelningen, en mer konservativ och en mer liberal, berättar Stefan Pehrson, ledamot i lokalavdelningens styrelse och tillhörande den mer konservativa falangen.
– Båda sidor hade uppmanat människor att komma med på årsmötet, och eftersom jag var registeransvarig kunde jag följa utvecklingen fram till årsmötet.
Därför blev han desto mer överraskad när det visade sig att det på årsmötet slöt upp 14 personer som valde att betala sin medlemsavgift till partiet direkt vid dörren, för att så kunna delta i omröstningen.
– Totalt var vi 56 deltagare i årsmötet, så dessa 14 gjorde en stor skillnad, säger han till Världen idag.
Han tror även att det var dessa 14 röster som avgjorde årsmötet till fördel för den "liberala" falang i lokalavdelningen, som både fick igenom sitt förslag till ny ordförande samt sitt förslag till ombud till distriktsstämman.

Att det inte föreligger något protokoll från årsmötet beror enligt Stefan Pehrson, som valdes till mötessekreterare, på att han inte fått in den fullständiga röstlängden från mötet.
­– Det fanns en styrelsemedlem som skötte uppropet med hjälp av ett papper som tydligen var en röstlängd med även de nytillkomna namnen, säger han.
– Den listan har jag aldrig fått i min hand, trots att jag var vald som registeransvarig. Utan vad jag fått efter lång tid, är ett mejl med inklistrade namn av Hampus Hagman.

Nu överväger han om han ska lämna in ett protokoll med dessa namn, trots att han aldrig fått se röstlängden från själva mötet.
Stefan Pehrson fick heller inte ta hand om de medlemsavgifter som kommit in kontant, och som lagts i en plastpåse. I stället fick han höra att han inte var kassör längre.
– Men enligt alla jag tillfrågat, utom just dem, är det så att den gamla kassören kvarstår till dess att någon ny utsetts.
Stefan Pehrson har tillsammans med styrelseledamöterna Eva Lyche och Margareta Vänn­gård i ett brev till distriktsstyrelsen och partiledningen krävt att mötet ska ogiltigförklaras, men utan gehör.

Enligt Stefan Pehrson hade den konservativa gruppen tidigare ett överläge, och lyckades förmå lokalavdelningen att genom omröstning nominera Mats Odell när denne utmanade Göran Hägglund som partiledare hösten 2011.
– Sedan dess har man obstruerat oss, säger Stefan Pehrson.
Numera är lokalavdelningen ett fäste för anhängare och medarbetare till kommunal­rådet David Lega (KD), som sattes upp som förstanamn på Göteborgs riksdagslista inför valet 2010. Andranamnet, Anne­lie Enochson, kryssade sig dock förbi honom med hjälp av en stark personvalskampanj.

Bortsett från att David Legas politiske sekreterare Hampus Hag­man blivit invald som ordförande på Hisingen, återfinns nu även Legas stadssekreterare Martin Hellström och hans utredningssekreterare Sofia Agrell i styrelsen.
Riksdagsledamoten Annelie Enochson är mycket kritisk mot hur årsmötet på Hisingen gick till och kräver i en motion till partiets riksting att stadgarna ändras så att nya medlemmar måste finnas registrerade senast tre veckor före ett årsmöte för att ha rösträtt.

Läs också: Nye ordföranden bemöter kritiken

Stefan Pehrson, ledamot i lokalavdelningens styrelse.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...