Målet med förmaningen är kärlek ur ett rent hjärta, ett gott samvete och en uppriktig tro.
Första Timoteusbrevet 1:5

Världen idag

Sarco är inte den första dödshjälpsapparat som Philip Nitschke, kallad ”Doktor död” i hemlandet Australien, tagit fram. På bilden från 1996 ses han tillsammans med vad som då kallades ”dödsmaskinen” – en apparat som portionerade ut ett dödligt läkemedel med hjälp av en dator. Foto: AP Photo/SMH/TT

Inget godkännande för ”dödshjälpsmaskin”

Den ”sarkofag” för dödshjälp som förra veckan omskrevs i medier har inte fått något tekniskt godkännande av schweiziska myndigheter. Ingen av landets dödshjälpsorganisationer är heller positiv till anordningen, som enligt konstruktören går ut på att strypa syretillförseln för användaren.

Nyheter · Publicerad 08:00, 15 dec 2021

Den schweiziska myndighet som godkänner medicinsk apparatur, Swiss Medic, bekräftar för nyhetsbyrån AP att man inte fått in någon förfrågan om apparaten och inte ens kände till den förrän den började omskrivas i medier.

”Sarco” har tagits fram av australiern Philip Nitschke, grundare av dödshjälpsorganisationen Exit International. Han säger till AP att han inte har sökt godkännande av sin apparat, eftersom han genom en konsult i Tyskland fått besked att något sådant inte krävdes.

Han medger emellertid att det kan finnas ”motstridiga rättstliga synpunkter” på frågan, vilket gör att Sarco kan komma att prövas i rätt efter att apparaten väl använts för första gången.

Sarco finns i två prototyper och har enligt Philip Nitschke inte testats ännu. Den är tänkt att fungera på så sätt att personen i kapseln med en aktiv handling frigör kväve, och på så sätt långsamt avlider av syrebrist.

– Maskinen kan ställas upp var man vill. Det kan vara i en idyllisk omgivning ute i det fria, eller till exempel hos en dödshjälpsorgansation, säger Philip Nitschke till Swissinfo.

I sitt hemland Australien är läkaren Philip Nitschke en känd dödshjälpsförespråkare, kallad ”Doktor död”, som tagit fram flera metoder för dödshjälp. Han flyttade till Nederländerna efter att landets främsta läkarorganisation 2015 förbjöd honom att tala om dödshjälp eller självmord, både med patienter och offentligt.

Omkring 1 300 personer dog genom läkarassisterat självmord i Schweiz 2020, främst genomfört med hjälp av landets två största dödshälpsorganisationer, Exit och Dignitas. Den metod som används är att personen intar ett kraftfullt narkotiskt medel, pentobarbital, i form av en dryck.

Men till och med dessa dödshjälpsförespråkande organisationer ställer sig mycket tvekande till den påtänkta ”självmordssarkofagen”.

”Exit ser inte Sarco som ett alternativ till det läkarassisterade självmord som Exit genomför i Schweiz”, skriver Exits vice ordförande Jürg Wiler till AP.

Till schweiziska 20 Minuter säger han dessutom att han personligen inte kan tänka sig ”att dö i en trång och instängd plastkista”.

Dignitas skriver enligt watson.ch att man inte kan föreställa sig att ”en teknologisk kapsel för självvalt livsslut skulle finna intresse eller bred acceptans i Schweiz”.

Erika Preisig, ordförande för dödshjälpsorgansiationen Eternal Spirit, säger till 20 Minuter att hon vore ”mycket olycklig” om Sarco började användas i Schweiz, framför allt för att den omöjligör nära kontakt mellan den döende och närstående.

Journalister från Israel vittnar om hat under fotbolls-VM

Qatar. Israeliska journalister på plats i Qatar för fotbolls-VM vittnar om trakasserier från både... onsdag 7/12 13:00