När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Mikael Oskarsson (KD)

Ingen sänkning av abortgränsen

Ingen sänkning av abortgränsen. Det blev resultatet när Kristdemokraternas riksting på torsdagkvällen behandlade hälso- och sjukvårdsfrågor.

Nyheter · Publicerad 15:00, 1 jul 2011

Hälso- och sjukvård vara något av en huvudpunkt på torsdagen i Umeå. I abortfrågan var det två huvudpunkter som stack ut. Dels frågan om fosterdiagnostik som ett redskap i att välja bort barn med intellektuellt funktionshinder och dels frågan om sena aborter, apropå vårens nyhetsrapportering om aborterade foster som är vid liv en lång tid efter ingreppet och i vissa fall måste avlivas av sjukvårdspersonal.
Mikael Oscarsson, riksdagsledamot från Uppsala, menade att vi inte får hamna där att fosterdiagnostik gör att fler barn med Downs syndrom väljs bort. Han hänvisade till en rapport från Norge som antyder att så är fallet.
- Är det så att det som pågår är systematiskt så borde detta ses över, sade Mikael Oscarsson i talarstolen.
Vidare pläderade Oscarsson för en så kallad säkerhetsmarginal vid sena aborter. I praktiken skulle det innebära att gränsen för sena aborter sänks med två veckor i förhållande till när i graviditeten man klarar av att rädda för tidigt födda barn.

Barn- och äldreminister Maria Larsson försvarade partistyrelsen under debatten och läste högt ur partiets medicinetiska program:
- Mot bakgrund av människovärdesprincipen är det omöjligt för staten och lagstiftaren att ställa sig neutrala till det etiska dilemma som en abort innebär. En abort innebär att ett liv släcks. Målet ska vara ett samhälle där inga aborter efterfrågas.
- Det här är den stora uppgiften och här har vi inte lyckats vi är långt ifrån det mål som vi har satt, men målet har vi satt upp mycket tydligt och arbetet pågår, sade Maria Larsson.
Hon tog upp som glädjeämne att antalet aborter per tusen kvinnor har minskat de två senaste året efter att åren innan har ökat. Ministern konstaterade att minskningen fortfarande är på låga tal och antalet aborter är på alldeles för höga tal men hon hoppades att det är ett trendbrott på gång.
Närmare 79 procent av alla aborter under 2010 genomfördes före utgången av nionde graviditetsveckan.
- Att sänka abortgränsen är en vansklig väg att gå, sade ministern.
- Om man skulle minska tiden är risken stor för att man också minskar utrymmet för rådrum och eftertanke, vilket faktiskt kan resultera i fler aborter.
Angående frågan om sena aborter så hänvisade Maria Larsson till att att det finns ett system mellan Socialstyrelsen och socialdepartementet som innebär att gränsen för när foster får aborteras kan flyttas i takt med medicinska framgångar.

Mikael Oscarsson kritiserar Maria Larsson för att genom att använda begreppet en procent får det låta som att det är väldigt få sena aborter medan fakta visar att antalet har ökat till att ligga över 400 sena aborter. Han förstår inte varför partistyrelsen inte vill bli ännu tydligare i den här frågan:
- Om vi i Uppsala har möjlighet att rädda barn i den 21:a veckan i Uppsala och Umeå och att man då får göra en abort i vecka 22 det är orimligt och det måste vi ha en åsikt om, säger Mikael Oscarsson.
På presskonferensen efter inledningstalet ställdes Göran Hägglund mot uppgifterna om att foster överlever aborter och menade att den svenska lagstiftningen är utformad för att något sådant ska kunna ske.
- Jag tror inte att det finns någon människa som skulle tycka att det är acceptabelt om det vore på det sättet, sade Hägglund och menade att man inte vet om de rapporterade fallen verkligen har inträffat så som beskrivs.
- Att säga så är hur dåligt som helst, menar Mikael Oscarsson.
- I ledningens ögon är det bättre ju tidigare en abort genomförs och det kan ju vara någonting, men faktum är att sena aborter är ett stort problem och det är inte ett sjukhus som varit med om incidenter där foster överlevt aborter utan en granskning visar att inte mindre än 18 svenska sjukhus vittnar om liknande händelser, säger Oskarsson och hänvisar till en undersökning som tidningen Dagen gjorde tidigare i år.
- Det är inte ett fiktivt problem, det är ett riktigt problem här och nu i Sverige.

Att skiljas från sina föräldrar är bland det mest traumatiska man kan uppleva.

Samhällskrönika I Bris årsrapport från 2018 konstateras att kontakterna med dem blir allt fler, och allvarsgraden i samtalen ökar. 28 000 kontakter med barn i åldern... tisdag 10/12 00:10

Digitaliseringen förstör vår bild av kärleken

Ledare I ett stort uppslaget reportage i Svenska Dagbladet kunde man den 30/11 läsa om dejtingappen Tinder. Artikeln beskriver hur appen sedan lanseringen... tisdag 10/12 00:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00

Både fängelser och evangelium behövs

Ledare Hur ska man se på brott och straff? Är långa fängelsestraff den bästa metoden att minska brottsligheten i ett land, eller är det mer effektivt – och... lördag 7/12 00:10

Gud är på vår sida.

Ungkrönika I våras avgjordes ishockey-VM i Slovakien. Där ställde ett finskt landslag upp med 18 VM-debutanter, ingen NHL-spelare och med en trupp som var... fredag 6/12 16:06
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Gud är på vår sida.

Ungkrönika I våras avgjordes ishockey-VM i Slovakien. Där ställde ett finskt landslag upp med 18 VM-debutanter, ingen NHL-spelare och med en trupp som var...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...