Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Förra året gick Ebba Busch Thor i Prideparaden, men i år avstår hon. Kristdemokraternas partisekreterare, Acko Ankarberg Johansson, till höger, kommer dock gå i år också. Foto: Arkiv, TT

Ingen Prideparad för Ebba Busch Thor i år

Just nu pågår Pridefestivalen i Stockholm. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor kommer inte att gå i årets parad. Anledningen som hon uppger är att hon ska vara med sin familj. Däremot kommer flera andra kristdemokrater att gå i tåget.

Nyheter · Publicerad 17:16, 1 aug 2017

Förra året gick Ebba Busch Thor, som första kristdemokratiska partiledare, i Stockholms Prideparad. Detta år kommer hon dock inte att gå i tåget.

– I år prioriterar hon tid med sin familj. Men hon tycker att det är viktigt att lyfta frågor om mänskliga rättigheter. För Ebba Busch Thor är Pride en manifestation för alla människors lika och okränkbara värde och mot diskriminering, säger KD:s kommunikationschef Mia Widell.

Ebba Busch Thor har själv inte möjlighet att prata med Världen idag.

När det gäller frågan om huruvida Pride står för någonting mer än människors lika värde hänvisar Mia Widell till de svar som Ebba Busch Thor gav förra året. Då sa hon bland annat att man, för att man går i tåget, inte nödvändigtvis behöver dela alla åsikter med övriga som går i paraden.

Under tisdagen publicerade Kristdemokraterna ett inlägg på sin Facebooksida där Ebba Busch Thor förklarar varför hon ställer sig bakom Pride.

"Fortfarande är det många människor som utsätts för trakasserier och diskriminering för att man är en hbt-person. Därför är Pride en viktig manifestation för allas lika värde", skriver partiledaren bland annat.

Så Ebba Busch Thor skulle kunna tänka sig att gå i tåget om hon inte hade andra planer?

– Ja, det skulle hon.

Även om Ebba Busch Thor inte kommer gå i paraden i år så finns det andra kristdemokrater som ska göra det. Några av dem som ska gå i tåget är Erik Slottner, gruppledare för KD i Stockholms stad, Caroline Szyber, riksdagsledamot, och Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare. 

En som väljer att inte gå i tåget är KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson.

– För mig är det uppenbart att Pridetåget är en politisk manifestation i ett antal frågor där jag inte har samma synsätt. Till exempel synen på kärnfamiljen, äktenskapet och på sexköpslagen. Att gå i ett demonstrationståg där skillnaderna mellan vad jag själv tycker och vad som framförs där är stora, skulle inte kännas ärligt varken mot mig själv eller arrangörerna, sa Lars Adaktusson i Aftonbladet i samband med årets Almedalsvecka.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...