Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Regissören Helena Bergström och skådespelarna Maria Lundqvist och Robert Gustafsson, bioaktuella med en dramakomedi. Foto: Janerik Henriksson / TT

Ingen öppning för fler vårdnadshavare

I biografaktuella "En underbar j***a jul" väntar ett homosexuellt manligt par barn med en kvinna. Oroliga anhörigas frågor viftas bort, trots att ingen vet vem som är far. Och trots att ett barn i dag inte kan ha fler än två vårdnadshavare.

Nyheter · Publicerad 00:00, 4 dec 2015

I filmen har det unga paret Simon och Oscar bjudit hem föräldrar och syskon för att fira jul i deras första gemensamma hem. Till släktens förvåning bor också deras höggravida kompis Cissi där. Nu ska hon presenteras som mamma till deras gemensamma barn.

Men Oscars pappa Ulf, spelad av Robert Gustafsson, är inte nöjd. Rent allmänt är han, enligt en recension i Dagens Nyheter, "en mänsklig tryckkokare full av fnysande ilska, besvikelser, förutfattade meningar och livsleda".

Och alldeles bortsett från att han inte kunnat acceptera sonens sexuella läggning har han mängder med frågor till de blivande fäderna: vem är egentligen pappa? (ingen av dem vet, eftersom de blandat inför inseminationen). Och hur blir det med vårdnaden om de tre skulle separera? I slutet av filmen suddas alla farhågor ut. Bebisen kommer, far och son försonas, och alla frågor är som bortblåsta.

Men kan ett barn i Sverige ha tre föräldrar? Och hur gör man om det är oklart vem som är pappa?
Rent juridiskt kan ett barn i dag inte ha fler än två vårdnadshavare. Och även om samtliga regeringspartier, plus Vänsterpartiet, skulle vilja se möjligheten att vidga antalet, så finns det inte riktigt på kartan ännu.
Men troligtvis kommer det med tiden.

– Det som är utlovat är en bredare översyn av föräldraförsäkringen, för att anpassa den också till de familjer som i praktiken har mer än två vuxna som är föräldrar till ett barn, säger Annika Hirvonen, Miljöpartiets talesperson för hbtq-frågor.
– Direktiven är inte färdiga än, men det är på gång.

På sikt, menar hon, kan en sådan översyn även leda till att man ser närmare på annan lagstiftning som ligger de så kallade stjärnfamiljerna i fatet, alltså även frågan om flera vårdnadshavare.

– Kritiken har ofta handlat om att det kan bli mer komplicerat vid vårdnadstvister med fler vårdnadshavare. Samtidigt är det så att barn som i dag har tre vuxna som föräldrar helt saknar rätt till den person som inte är vårdnadshavare, och riskerar att förlora kontakten om det uppstår en konflikt.

Men kan man i alla fall ange två män som biologiska fäder?
Nej, så funkar det inte. Om inte någon man anger sig själv som far efter barnets födsel, kan Socialtjänstens familjerätt göra en utredning och utföra dna-test. Eller så får Cissi stå som ensam förälder, och vårdnadshavare.

Så nog har surkartet Ulf rätt att ställa sina frågor.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se 

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...