Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Ingen misstänkt för skadegörelsen i Gotlandskyrkor

Polisen har ännu ingen misstänkt för skadegörelsen i gotländska kyrkor. Men tack vare frivilliga som öppnar och låser har en del av kyrkorna åter kunnat öppnas.

– Nu tror jag vi har ungefär tio kyrkor som öppnas och stängs dagligen av frivilliga, berättar Martina Åkeson Wollbo, kyrkoherde i Norra Gotlands pastorat.

Nyheter · Publicerad 17:00, 1 sep 2022

Nyligen rapporterade Världen idag om att samtliga 25 kyrkor inom norra Gotlands pastorat låsts på grund av skadegörelse i flera kyrkor. Förövaren eller förövarna uppges ha tömt ut pulversläckare, fimpat i gästbok samt ringt i kyrkklockor under sen kvällstid.

Polisen uppger att man har hållit vittnesförhör, men ännu inte har någon misstänkt för något av de aktuella brotten.

– Ärendena ligger på en handläggare som utreder brotten. Vi har beslagtagit föremål från någon kyrka, de ska analyseras på den forensiska enheten. Men det finns även andra spår som ska analyseras, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen, via mejl till Världen idag.

Martina Åkeson Wollbo uppger för Dagens Nyheter att man inom pastoratet misstänker att gärningsmännen ”inte är särskilt vuxna personer”.

Den 22 augusti vädjade pastoratet till frivilliga att göra en insats för att kyrkorna åter ska kunna vara öppna.

– Redan samma dag fick jag ”faddrar” till tre kyrkor och nu tror jag vi har ungefär tio kyrkor som öppnas och stängs dagligen av frivilliga, berättar Martina Åkeson Wollbo via mejl till Världen idag.

Åkeson Wollbo uppger att man arbetar med att hitta fler människor som bor nära ”sin” kyrka och vill hjälpa till genom att öppna och låsa.

– Jag har goda förhoppningar om att det kommer lösa sig.

Jag har goda förhoppningar om att det kommer lösa sig.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10