Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Ingen grillning när Runar Sögaard mötte Åkesson

Stämningen var vänskaplig när Runar Sögaard mötte SD:s partiledare Jimmie Åkesson i Uppsala i måndags. Frågorna som diskuterades spände över både värderingar, personlig tro och politik. När Världen idag fick en pratstund med Åkesson efteråt berättade han var partiet egentligen står när det gäller abort och samkönade adoptioner.

Nyheter · Publicerad 16:51, 21 aug 2018

Nyfikna åhörare trängdes med journalister när de under polisövervakning tågade in i Fyrishovshallen i Uppsala i måndags kväll. På programmet stod Runar Sögaards utfrågning av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Utanför idrottshallen stod även en grupp kristna som delade ut lappar med bibelord om flyktingar och höll upp plakat med texter om att Gud älskar invandraren.

– Vi vill peka på Jesus – att Jesus säger att vi ska behandla alla människor som vi själva vill bli behandlade, sade Micael Grenholm, som var en av dem som var på plats.

Att göra liknande aktioner gentemot andra partiledare är inte aktuellt för Grenholm. Den han främst är kritisk till vid måndagens event är Runar Sögaard som han menar banar väg för en teologi som sanktionerar SD:s politik. Och när bibelordet om att kristna ska be och tacka för ”alla i ledande ställning” kommer på tal menar Grenholm att detta är en självklarhet.

– Givetvis ska vi be för Jimmie och sverigedemokrater, säger han och fortsätter därefter att dela ut sina lappar.

Intresset för eventet var stort, men idrottshallen var inte helt fullsatt när musikern Mats Lindström inledde kvällen.

– Det finns något som är större än all politik, sade han, och framförde sedan en låt som handlade om att vi är fullständiga i Gud.

Därefter äntrade Runar Sögaard scenen.  

– Jag har en otrolig respekt för kvällens gäst, för jag vet vad det kostar. Det finns ett pris att betala för att stå upp för sin övertygelse, sade Sögaard och välkomnade Jimmie Åkesson.

Sedan följde ett samtal som bland annat berörde migration, integration, Sveriges kristna arv, förföljda kristna, bön, mediedrev och Israel.

Åkesson talade sig varm för den Israelvänskap han menar präglar partiet. Men han fick inga frågor om det faktum att partiet föreslagit förbud mot omskärelse av pojkar och import av kosherslaktat kött.

Runar Sögaard hade utlovat en tuff grillning, vilket inte uppfylldes. Han hade även utlovat humor och värme, vilket däremot infriades. Det märktes under utfrågningen att Sögaard i mångt och mycket hade samma åsikter som Åkesson, och skratten var många.

Även stora delar av publiken tycktes sympatisera med SD-ledaren. Flera av hans uttalanden följdes av applåder.

Ett ämne som togs upp var det faktum att Livets ords huvudpastor Joakim Lundqvist nyligen tog avstånd från SD i en predikan.

”Håller du med om att man som kristen inte kan rösta på SD?” undrade Sögaard, till synes medveten om den ledande frågan.

– Föga förvånande så har jag en annan uppfattning. Är det något parti som slår vakt om kristendomens tradition och ställning så är det vi. Är det något parti som man kan kalla för värdekonservativt så är det vi, sade Åkesson.

Ett annat ämne som togs upp var abortfrågan och det faktum att SD vill sänka gränsen från 18 till 12 veckor.

– Jag tycker att det är en modernisering av lagstiftningen. När nuvarande abortlag skrevs för lite drygt 40 år sedan så såg läkarvetenskapen ut på ett sätt. I dag kan man rädda barn i 22:a veckan, och då måste vi ta höjd för en marginal, sade Åkesson.

Han betonade dock att han tycker att det mest besvärande är att det inte förs någon diskussion om de höga aborttalen.

– Så fort man lyfter den här frågan så betraktas man som kvinnofientlig, sade han och frågade retoriskt om man skulle vara ”minst kvinnofientlig” om man ville tillåta abort fram till födseln.

– Jag tycker att samhället i högre grad borde diskutera frågan om rätten till liv och när livet börjar, för den har helt saknats.

Avslutningsvis fick Åkesson frågan om vad han tror händer efter döden och vad han skulle säga om han en dag stod framför Gud.

– Attans. Oj då, sade Åkesson och påpekade att han hoppas att det händer något trevligt.

Han sade därefter att han tycker om sången ”Fattig bonddräng”.

– Den avslutas med att den här stackars drängen får möta Gud, och att han är välkommen trots att han bara är en eländig dräng. Jag hoppas att jag får en snövit skrud och välkomnas.

Efter Runar Sögaards utfrågning av Jimmie Åkesson skockades journalisterna kring partiledaren. Aftonbladets reporter ställde frågor om diverse bibelord och Expressens reporter fördjupade sig i frågan om vad som händer efter döden. Även Världen idag fick chans att ställa ett par frågor.

Ni vill sänka abortgränsen från vecka 18 till vecka 12, men nyligen sa du att det ”inte är en viktig fråga”. Kommer ni driva den här frågan om ni får makten?

– Vi har politiker som är väldigt engagerade och drivande i den här frågan, men det är ingen fråga som finns med i vår valplattform. Just nu har Sverige en väldig massa bekymmer som är mer prioriterade att ta med till regerings­förhand­lingar. Det är inte en fråga jag kommer ta med dit. Sedan tycker jag att abortdiskussionen som vi har börjat få är ett bra första steg, för det är mycket effektivare än att ändra lagen, säger Åkesson.

I fråga om samkönade adoptioner har SD gått från att vara emot till att ha öppnat sig för att ändra uppfattning. Var partiet slutligen landar är inte helt klart.

– Det är lite oklart, tyvärr. Det står i vårt principprogram att vi är motståndare till samkönade adoptioner, men under landsdagarna i höstas beslutades det att vi inte ska driva den frågan. Ungdomsförbundet vill ändra principprogrammet, men det finns inga sådana beslut än. Min tolkning är att partiet kommer gå i en annan riktning än den vi har haft givet det forskningsläge som finns, då man inte kan visa att barn far illa av att ha två mammor eller två pappor.

Men det finns faktiskt sådan forskning...

– Det gör det säkert, och jag välkomnar den debatten i så fall.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00