De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

En grupp kristna asylsökande har lämnat ett av Migrationsverkets boenden i Mönsterås efter hot från fundamentalistiska islamister. Bilden är inte från det aktuella boendet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Inga insatser efter att kristna familjer lämnade asylboendet

Fallet med två kristna familjer som lämnade ett asylboende där de uppgett sig ha utsatts för hot och trakasserier föranleder inga särskilda insatser från Migrationsverkets sida.

Nyheter · Publicerad 00:00, 22 jul 2015

– Om det skulle vara så att det uppstod en massa problem av det här slaget eller något liknande, då är det klart vi skulle titta på det och se över hur man skulle kunna hantera det, i samarbete med andra aktörer, säger Johanna Måhlén vid Migrationsverkets presstjänst.

– Men i detta fall har man bara pratat om saken lokalt.

Det var i lördags som tidningen Östra Småland skrev om att en grupp kristna asylsökande lämnat ett av Migrationsverkets boenden i Mönsterås efter hot från fundamentalistiska islamister.

Den kristna gruppen fruktade för sin säkerhet och det ställdes krav att de skulle sluta bära kristna symboler som kors, skriver Östra Småland. De ska också stundtals ha stängts ute från gemensamma utrymmen på asylboendet.

Enligt Migrationsverkets ställföreträdande chef i Kalmar län, Mikael Lönngren, fick myndigheten veta att ett par flyttat från asylboendet i maj efter att ha utsatts för hot.

Vilka hot det handlade om framgick inte, och myndigheten hämtade heller inte in några närmare detaljerar om vad som inträffat. Generellt sett, menar Migrationsverket, är det den som upplever sig utsatt för ett brott som ska polisanmäla det.

Däremot så hölls en extrainsatt gruppinformation om lag och rätt i Sverige på boendet i fråga.

– Det är en informationsinsats som hålls fortlöpande på alla enheter och som nytillkomna bjuds in att delta i, säger Mikael Lönngren, som förnekar att det skulle finnas planer på att göra några särskilda informationsinsatser framöver på grund av det inträffade.

Fredrik Modéus, Svenska kyrkans biskop i Växjö stift, skrev på sin Facebook-sida på måndagen att det är oacceptabelt att kristna hotas på flyktingboenden.
"Att människor förvägras rätten till sin tro är oacceptabelt. Enligt min mening gäller detta oavsett vilken bekännelse det handlar om. Respekten för den andre är livsviktig," skriver han, och berömmer samtidigt det arbete som den lokala församlingen gör för kristna asylsökande i Mönsterås.

Kyrkoherden i Mönsterås, Alf Johansson, skriver till Världen idag att han är på semester och inte kan kommentera fallet som beskrivs i Östra Småland. Men han berättar att församlingen har kontakt med kristna asylsökande både i gudstjänst och i annan församlingsgemenskap.

"Vi har också bedrivit svenskövningar på boendena i Mönsterås och deltar aktivt i nätverket för flyktingmottagande. De kristna asylsökandena har blivit välkomna som viktiga delar i den gudstjänstfirande församlingen och många goda möten uppstår", skriver han.

För Sven-Åke Lindquist, ordförande i Mönsterås pingstkyrka, är det en nyhet att det skulle ha förekommit hotelser och trakasserier mot kristna på asylboendet i fråga.

– Jag har inte hört ett ord om detta, och då ligger det här boendet ändå ganska nära centrum och man ser de här människorna varje dag, säger han till Världen idag.
– Om det vore ett bekymmer av någon större storlek så skulle vi ha hört talas om det, konstigt vore annars.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se 

Det är modigt av KD att bryta dödläget

Ledare KD har, mycket förvånande, stått i centrum för den politiska diskussionen ända sedan regeringsbildningen i januari – trots att den innebar att KD...

Slut med gamla lampor?

Elsäkerhet. Här är EU-standarden som gått de flesta förbi: Om ett halvår ska alla uttag och stickproppar till taklampor se likadana ut i hela Europa. – Det kan...