Ropa till mig, så ska jag svara dig och låta dig höra om stora och ofattbara ting som du inte känner till.
Jeremia 33:3

Världen idag

Indiens kristna förföljs – vädjar om förbön

Ett allt hårdare klimat för kristen tro men samtidigt en stor ström av människor som tar emot Jesus Kristus i sina liv. Om det berättar Esther Amado, Indienexpert som i dagarna besökt Sverige för att beskriva läget för Indiens kristna.

Nyheter · Publicerad 14:30, 7 mar 2018

Världen idag har tidigare berättat om hur den hindunationalistiska regeringen stramar åt tyglarna för de kristna i Indien. Den stora hindunationalistiska nationella frivilligkåren RSS, med band till regeringen, har utropat att landet ska vara fritt från kristna år 2021.

Den här bilden bekräftas nu av Esther Amado (fingerat namn), Indienexpert som denna vecka besökt Sverige på inbjudan av Open Doors. 

– Tidigare förföljdes kristna tillfälligt och på enskilda platser. I dag sker förföljelsen över hela landet även om situationen för kristna är bättre i de större städerna, säger Esther Amado när Världen idag får en pratstund med henne.

Hon framhåller att kristna funnits i Indien under århundraden. Landet har varit ett traditionellt missionsfält och den kristna rörelsen har varit både accepterad, respekterad och integrerad. 

– Kristendomen är inte ny, men vad som är nytt är den växande intoleransen mot kristna, framhåller Esther Amado.

Hon har arbetat i en samarbetsorganisation till Open Doors i Indien under 28 år och hennes kunskap om läget i landet är stor. Den bild hon ger av läget just nu är något dyster. Förutom att människor blir slagna och dödade så sätts kyrkor och hus i brand. Unga flickor blir sexuellt förnedrade och kristna kan nekas hämta vatten i byns brunn eller delta i beslutsfattande, berättar hon.

Klimatet har blivit alltmer kritiskt efter att hindunationalistiska BJP tog över regeringsmakten 2014.

– Förföljelsen har kommit att ske mer planerat, systematiskt och organiserat, och drivs av den nationalistiska rörelsen i landet. Regeringen ger gas till lågan, men det sker under ytan, säger Esther Amado. 

Hon berättar att indiska delstater infört lagar om att det är förbjudet att byta religion, att hjälporganisationer i landet tvingats lägga ner sin verksamhet och att barn i skolan lär sig att hinduism är den rätta religionen. 

– Om man pratar med någon officiell medlem i partiet skulle de förneka vad som händer. Men det finns en dold agenda, säger hon.

Samtidigt som förföljelse är något negativt, blir människor kristna i snabb takt. 

– Det är inte ovanligt att de som förföljer kristna själva blir troende, säger Esther Amado.

Hon berättar att synen på förföljelse är annorlunda än i väst. 

– När kristna blir tillfrågade vad andra kan göra för att hjälpa är de tacksamma för bön, men inte böner att förföljelsen ska sluta.

Samtidigt berättar hon att förföljda kristna kan känna sig svaga och isolerade från resten av kyrkan.

– Det vi kan göra, och det som Open Doors gör, är att uppmuntra den förföljda kyrkan att hålla fast vid sin tro och att utrusta dem att fungera som en kyrka i den situation som de är i.

Även om Esther Amado fått hjälpa människor att fly, vill hon uppmuntra människor att stanna där de är så att kyrkan växer.

– I Bibeln står det att alla kristna kommer att förföljas men att det finns kraft att genomlida den. Förföljelse är normalt liksom att människor kommer till tro, säger hon. 

Open Doors arbetar över hela världen för att hjälpa förföljda kristna.

Bönefrukost i Bryssel ger inspiration för Sverige

Ledare 480 politiker och andra kristna ledare – därav även ett antal från Sverige – var i onsdags morse... fredag 9/12 00:10

Tågkaos och samhällets skörhet

Ledare Tågresandet från Uppsala och söderut i landet slogs helt ut under onsdagskvällen, detta till följd... fredag 9/12 00:00