I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

Rakesh Misra, förstesekreterare vid Indiens ambassad i Stockholm. Foto: Eva Janzon

Indiens ambassad engagerar sig i fallet

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 nov 2012

Den indiska ambassadens förstesekreterare fanns på plats under slutanförandena i Svea hovrätt. Annie Johansson, mor till tvångsomhändertagna Dominic Johansson, är indisk medborgare och fallet har i år uppmärksamhet i hennes hemland.

– Vi har full respekt för rättsprocessen och kommer inte att ingripa i den, sa Rakesh Misra till Världen idag vid en paus i måndagens förhandlingar.
Däremot, sa han, kan ambassaden komma att skicka ett brev till Utrikesdepartementet och Justitiedepartementet med sina synpunkter på målet.
– Vi anser att detta är ett mål där man noga måste väga in både barnets rättigheter och föräldrarnas rättigheter, sa han.
– Man kan heller inte bortse från de stora kulturella och sociala skillnaderna mellan Sverige och Indien. Till exempel anses det här som konstigt att en förälder "matar" sitt barn med handen, medan det är något mycket naturligt i Indien.

Socialnämnden har beskrivit det som märkligt att Dominics mor vid några av sina övervakade umgängen med sonen gjort just så.
Enligt Rakesh Misra har ambassaden börjat att engagera sig i målet kring Dominic de senaste tre månaderna, mot bakgrund av att beskickningen i Norge nyligen hjälpe till att lösa en vårdnadstvist mellan två indiska medborgare.
– Detta är en helt annan situation, eftersom det bara är modern som är indisk medborgare, sa Rakesh Misra.

LÄS ÄVEN

• ”Myndigheterna har gjort föräldrarna till främlingar”

• Fallet Dominic uppe i hovrätten

Dominics föräldrar har valt isolering
Dominics vårdnad uppe i hovrätten

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

Brian Houston kliver av styrelser

Hillsong. Den australiska församlingen Hillsongs grundare Brian Houston meddelar att han lämnar församlingens... torsdag 23/9 07:00

Ultraliberale Justin Trudeau får sitta kvar efter Kanadas val

Nyhetskommentar Kanadas närmast ultraliberala omvandling i mångfalds-, människovärdes- och familjefrågor kan...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier