Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Rakesh Misra, förstesekreterare vid Indiens ambassad i Stockholm. Foto: Eva Janzon

Indiens ambassad engagerar sig i fallet

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 nov 2012

Den indiska ambassadens förstesekreterare fanns på plats under slutanförandena i Svea hovrätt. Annie Johansson, mor till tvångsomhändertagna Dominic Johansson, är indisk medborgare och fallet har i år uppmärksamhet i hennes hemland.

– Vi har full respekt för rättsprocessen och kommer inte att ingripa i den, sa Rakesh Misra till Världen idag vid en paus i måndagens förhandlingar.
Däremot, sa han, kan ambassaden komma att skicka ett brev till Utrikesdepartementet och Justitiedepartementet med sina synpunkter på målet.
– Vi anser att detta är ett mål där man noga måste väga in både barnets rättigheter och föräldrarnas rättigheter, sa han.
– Man kan heller inte bortse från de stora kulturella och sociala skillnaderna mellan Sverige och Indien. Till exempel anses det här som konstigt att en förälder "matar" sitt barn med handen, medan det är något mycket naturligt i Indien.

Socialnämnden har beskrivit det som märkligt att Dominics mor vid några av sina övervakade umgängen med sonen gjort just så.
Enligt Rakesh Misra har ambassaden börjat att engagera sig i målet kring Dominic de senaste tre månaderna, mot bakgrund av att beskickningen i Norge nyligen hjälpe till att lösa en vårdnadstvist mellan två indiska medborgare.
– Detta är en helt annan situation, eftersom det bara är modern som är indisk medborgare, sa Rakesh Misra.

LÄS ÄVEN

• ”Myndigheterna har gjort föräldrarna till främlingar”

• Fallet Dominic uppe i hovrätten

Dominics föräldrar har valt isolering
Dominics vårdnad uppe i hovrätten

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...

Sparare kan tänka sig offra chipsen

Godis, hämtmat och uteluncher är sådant som många kan tänka sig offra för att spara mer. Män har större sparmarginaler än kvinnor och kan i snitt...