HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Imam talar om ramadan i Svenska kyrkan

I kväll, onsdag, är en imam inbjuden till Engelbrektskyrkan i Stockholm för att tala om ramadan. Vi behöver lära känna varandra över religionsgränserna, menar församlingens präst, Gunnar Stålklint. – Vi ska inte blanda den kristna tron med andra läror, säger pastorn Merzek Botros.

Nyheter · Publicerad 16:27, 18 apr 2018

Awad Olwan är imam i interreligiösa Guds hus i Nacka. I kväll är han inbjuden till Engelbrektskyrkan i Stockholm för att tala om ramadan.

– Han ingår i en föreläsningsserie om högtider i andra religioner. Vi har tidigare haft besök av en jude och en buddhist, säger Gunnar Stålklint, präst i församlingen och ansvarig för föreläsningskvällen.

Världen idag frågar varför det i en kyrka är viktigt att lära sig om ramadan.

– Det är viktigt att lära känna varandra över religionsgränserna. Det har kommit många människor till Sverige som inte är kristna. Vill inte du lära känna dina grannar?

Är det kyrkans uppgift att ge plats åt islam?

– Kyrkan har många olika uppgifter och jag tycker att en av dem är att lära känna andra religioner. Kristendomen har inte ensamrätt i Sverige.

Har kristendomen ensamrätt i kyrkan?

– Ja, det är klart, det är ju en kyrka.

Gunnar Stålklint säger att han tror på Bibelns ord om att Jesus är ”vägen, sanningen och livet” och att ”ingen kommer till Fadern” utom genom honom. Däremot vill ha inte yttra sig om huruvida andra religioner, till exempel islam, kan leda till Gud.

Onsdagens samling i Engelbrektskyrkan, där en imam inbjudits att föreläsa i kyrkan, är dock kontroversiell.

– Jag tycker att vi som kristna ska ha kontakt med muslimer och vara vänner med dem, men i kyrkan ska vi inte blanda vår lära med andra läror, säger en av kritikerna, Merzek Botros, som är frikyrkopastor i Stockholm och har rötter i Mellanöstern.

Han menar att kyrkan ska vara Guds hus och återspegla det som står i Bibeln.

– Jesus säger ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig”. Bibeln är tydlig med att det inte finns någon annan väg, säger han.

Han frågar sig vad målet med imamföreläsningen är.

– Ska kristna lära sig fasta enligt ramadan eller vad?

Merzek Botros frågar sig också om det omvända skulle kunna ske: Att en präst eller pastor bjuds in för att tala om Jesus uppståndelse i en moské.

– Det är omöjligt, säger han.

Att lära känna varandra över religionsgränserna är, enligt Botros, bra, men han menar att det i de flesta fall av ”dialog” inte handlar om det.

– Många muslimer vill sprida islam och sin ideologi. Jag tycker inte att kyrkan ska vara en plats för det.

Enligt Merzek Botros är det en mildare form av islam som utåt sett proklameras i Sverige, än vad som är religionens verkliga budskap.

– När en imam talade vid minneshögtiden för terrorattentatet på Drottninggatan så hade jag velat att han läste Sura 9:29. I den svenska översättningen står det ”Kämpa mot dem som inte tror på Gud /…/ tills de erkänner sig besegrade och betalar skyddsskatten”, men i den arabiska översättningen står det ”Döda dem som inte tror på Gud …”.

– Vi ska inte leka med det här. Vi ska älska muslimer – absolut. Jag älskar alla mina muslimska vänner, men vi ska inte vara naiva.

Jag tycker att vi som kristna ska ha kontakt med muslimer och vara vänner med dem, men i kyrkan ska vi inte blanda vår lära med andra läror.

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...