Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Ikea-koncernen storsatsar på israelisk betaltjänst

Ett bolag inom Ikea-koncernen har investerat nära 200 miljoner kronor i det israeliska företaget Jifiti, som erbjuder en ”köp nu, betala senare”-tjänst.

På sikt är tanken att det israeliska betalsystemet ska erbjudas till Ikea-kunder över hela världen.

Nyheter · Publicerad 19:00, 12 sep 2021

22,5 miljoner dollar har Ingka Investments, en del av det Ikea-varuhusägande bolaget Ingka Group, investerat i det israeliska företaget Jifiti, som har sitt huvudkontor i staden Modiin, ungefär halvvägs mellan Tel Aviv och Jerusalem.

Enligt Jifitis marknadschef, Shaul Weisband – som beskriver affären som ”en jättestor ära” för företaget – är det första gången som Ikea investerar i ett israeliskt bolag över huvud taget, rapporterar tidningen Jerusalem Post.

– ”Köp nu, betala senare”-trenden har exploderat i finansteknikvärlden de senaste åren, säger Shaul Weisband.

– Vi har utvecklat en lösning som hjälper banker att mäta sig med finansteknikföretagen och erbjuda bättre priser.

I Spanien, Frankrike, Portugal och Belgien har Ikeas lokala bankpartner redan sedan 2019 använt Jifitis plattform för att erbjuda betallösningar på Ikea-varuhusen.

Målet är nu att det israeliska företagets tjänster ska erbjudas till hela världens cirka 700 miljoner varuhuskunder och 3,6 miljarder e-handelsbesökare.  

Medan Ikea-koncernen har fått minoritetsandelar i Jifiti genom affären, har det israeliska företaget å sin sida fått pengar som ska användas till att utöka företagets närvaro runt om i världen och till att utveckla fler produkter, berättar tidningen Times of Israel.

– Den här investeringen kommer att möjliggöra för båda våra organisationer att uppnå våra mål i utrymmet för köptillfällesfinansiering, och ge bränsle till Jifitis teknologiska och internationella tillväxt, säger Jifitis vd, Yaacov Martin.

Den svensk-holländske vd:n för Ingka group, Krister Mattsson, menar å sin sida att affären kommer att gynna integreringen av enkla och tillgängliga finansieringslösningar bland Ikeas erbjudanden.

– Vi är övertygade om att den här nya investeringen kommer att stödja oss ännu mer i att bli en livslång partner med våra kunder genom att hjälpa dem att förbättra sitt liv hemma och att få sina företag att växa, säger Mattsson.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier