Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Ikea-koncernen storsatsar på israelisk betaltjänst

Ett bolag inom Ikea-koncernen har investerat nära 200 miljoner kronor i det israeliska företaget Jifiti, som erbjuder en ”köp nu, betala senare”-tjänst.

På sikt är tanken att det israeliska betalsystemet ska erbjudas till Ikea-kunder över hela världen.

Nyheter · Publicerad 19:00, 12 sep 2021

22,5 miljoner dollar har Ingka Investments, en del av det Ikea-varuhusägande bolaget Ingka Group, investerat i det israeliska företaget Jifiti, som har sitt huvudkontor i staden Modiin, ungefär halvvägs mellan Tel Aviv och Jerusalem.

Enligt Jifitis marknadschef, Shaul Weisband – som beskriver affären som ”en jättestor ära” för företaget – är det första gången som Ikea investerar i ett israeliskt bolag över huvud taget, rapporterar tidningen Jerusalem Post.

– ”Köp nu, betala senare”-trenden har exploderat i finansteknikvärlden de senaste åren, säger Shaul Weisband.

– Vi har utvecklat en lösning som hjälper banker att mäta sig med finansteknikföretagen och erbjuda bättre priser.

I Spanien, Frankrike, Portugal och Belgien har Ikeas lokala bankpartner redan sedan 2019 använt Jifitis plattform för att erbjuda betallösningar på Ikea-varuhusen.

Målet är nu att det israeliska företagets tjänster ska erbjudas till hela världens cirka 700 miljoner varuhuskunder och 3,6 miljarder e-handelsbesökare.  

Medan Ikea-koncernen har fått minoritetsandelar i Jifiti genom affären, har det israeliska företaget å sin sida fått pengar som ska användas till att utöka företagets närvaro runt om i världen och till att utveckla fler produkter, berättar tidningen Times of Israel.

– Den här investeringen kommer att möjliggöra för båda våra organisationer att uppnå våra mål i utrymmet för köptillfällesfinansiering, och ge bränsle till Jifitis teknologiska och internationella tillväxt, säger Jifitis vd, Yaacov Martin.

Den svensk-holländske vd:n för Ingka group, Krister Mattsson, menar å sin sida att affären kommer att gynna integreringen av enkla och tillgängliga finansieringslösningar bland Ikeas erbjudanden.

– Vi är övertygade om att den här nya investeringen kommer att stödja oss ännu mer i att bli en livslång partner med våra kunder genom att hjälpa dem att förbättra sitt liv hemma och att få sina företag att växa, säger Mattsson.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00

Josefssons attack efter Vilks död: ”Hyckleri”

Yttrandefrihet. Efter konstnären Lars Vilks bortgång har hans livsgärning hyllats av många. Journalisten Janne... lördag 23/10 18:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier