Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

”Med nuvarande rutiner, resurser och ansvarsfördelning är det ingen aktör som fullt ut kontrollerar äktheten i den sökandes handlingar”, skriver Riksrevisionen. Bilden är från en passkontroll på Arlanda. Foto: Fredrik Sandberg/TT

ID-kontroller vid invandring brister

Det finns allvarliga brister i hur Migrationsverket och ambassader arbetar med att klarlägga identiteten på anhöriginvandrare.

Detta kan resultera i skenäktenskap, människohandel och att personer som inte har rätt att vara i Sverige får uppehållstillstånd.

Nyheter · Publicerad 08:00, 23 apr 2021

Riksrevisionen har gått igenom hur Migrationsverket, ambassader och generalkonsulat handlägger ärenden med personer som ansöker om att få flytta till Sverige som anhöriga till redan invandrade. Det är inte enskilda ärenden som har granskats, utan vilka förutsättningar som har funnits för att göra ett bra och rättssäkert arbete.

Riksrevisionen är inte nöjd med den rättsliga kvaliteten.

”Särskilt allvarliga är bristerna när det gäller Migrationsverkets och utlandsmyndigheternas arbete med att klarlägga identiteten på den som söker uppehållstillstånd. Med nuvarande rutiner, resurser och ansvarsfördelning är det ingen aktör som fullt ut kontrollerar äktheten i den sökandes handlingar”, skriver Riksrevisionen.

Personer kan, enligt myndigheten, alltså få uppehållstillstånd på felaktig grund.

Anders Berg, projektledare för granskningen, säger att det aldrig går att vara hundraprocentigt säker i alla bedömningar.

– Men man borde höja lägstanivån, säger han.

Gången i ett ärenden är att personal på ambassader och konsultat tar emot ansökningar och dokument på plats, scannar och skickar dem till Migrationsverket. Intervjuer ska också göras.

– Uppdraget är att kontrollera om handlingar är manipulerade och om de ser ut som handlingar brukar göra. Sedan är det våra handläggare [i Sverige] som ska ta ställning till om identiteten är styrkt och det kanske är där det brister lite grann, i information om vad utlandsmyndigheten har gjort, säger Håkan Jonsson, processledare på Migrationsverket.

Han säger också att de är ”medvetna om att det finns vissa brister” och att de ”kan bli bättre på att jobba med det här”.

Förra året var anhöriginvandrare den näst största gruppen räknat i uppehållstillstånd. Ett beslut som tas på fel grunder kan dels leda till att en person som har rätt att få komma till Sverige inte får det, dels att personer som inte har det får invandra. Det finns risk för skenäktenskap, människohandel eller att barn tas till Sverige till vuxna som inte är deras föräldrar.

Rekommendationer

Riksrevisionen har flera rekommendationer för att handläggningen av ärenden med anhörig­invandring ska bli mer rättssäker:

Migrationsverkets arbete med att klarlägga en sökandes identitet måste bli bättre.

Kompetensen hos dem som arbetar med ärendena måste säkerställas och kvaliteten i uppföljningen höjas.

Regeringen ombeds se till att göra klart vem som har ansvaret i kedjan för att slå fast en persons identitet.

Regeringen måste se till att Migrationsverket kan ta del av uppgifter från andra myndigheter lättare.

Källa Riksrevisionen

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier