Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

”Med nuvarande rutiner, resurser och ansvarsfördelning är det ingen aktör som fullt ut kontrollerar äktheten i den sökandes handlingar”, skriver Riksrevisionen. Bilden är från en passkontroll på Arlanda. Foto: Fredrik Sandberg/TT

ID-kontroller vid invandring brister

Det finns allvarliga brister i hur Migrationsverket och ambassader arbetar med att klarlägga identiteten på anhöriginvandrare.

Detta kan resultera i skenäktenskap, människohandel och att personer som inte har rätt att vara i Sverige får uppehållstillstånd.

Nyheter · Publicerad 08:00, 23 apr 2021

Riksrevisionen har gått igenom hur Migrationsverket, ambassader och generalkonsulat handlägger ärenden med personer som ansöker om att få flytta till Sverige som anhöriga till redan invandrade. Det är inte enskilda ärenden som har granskats, utan vilka förutsättningar som har funnits för att göra ett bra och rättssäkert arbete.

Riksrevisionen är inte nöjd med den rättsliga kvaliteten.

”Särskilt allvarliga är bristerna när det gäller Migrationsverkets och utlandsmyndigheternas arbete med att klarlägga identiteten på den som söker uppehållstillstånd. Med nuvarande rutiner, resurser och ansvarsfördelning är det ingen aktör som fullt ut kontrollerar äktheten i den sökandes handlingar”, skriver Riksrevisionen.

Personer kan, enligt myndigheten, alltså få uppehållstillstånd på felaktig grund.

Anders Berg, projektledare för granskningen, säger att det aldrig går att vara hundraprocentigt säker i alla bedömningar.

– Men man borde höja lägstanivån, säger han.

Gången i ett ärenden är att personal på ambassader och konsultat tar emot ansökningar och dokument på plats, scannar och skickar dem till Migrationsverket. Intervjuer ska också göras.

– Uppdraget är att kontrollera om handlingar är manipulerade och om de ser ut som handlingar brukar göra. Sedan är det våra handläggare [i Sverige] som ska ta ställning till om identiteten är styrkt och det kanske är där det brister lite grann, i information om vad utlandsmyndigheten har gjort, säger Håkan Jonsson, processledare på Migrationsverket.

Han säger också att de är ”medvetna om att det finns vissa brister” och att de ”kan bli bättre på att jobba med det här”.

Förra året var anhöriginvandrare den näst största gruppen räknat i uppehållstillstånd. Ett beslut som tas på fel grunder kan dels leda till att en person som har rätt att få komma till Sverige inte får det, dels att personer som inte har det får invandra. Det finns risk för skenäktenskap, människohandel eller att barn tas till Sverige till vuxna som inte är deras föräldrar.

Rekommendationer

Riksrevisionen har flera rekommendationer för att handläggningen av ärenden med anhörig­invandring ska bli mer rättssäker:

Migrationsverkets arbete med att klarlägga en sökandes identitet måste bli bättre.

Kompetensen hos dem som arbetar med ärendena måste säkerställas och kvaliteten i uppföljningen höjas.

Regeringen ombeds se till att göra klart vem som har ansvaret i kedjan för att slå fast en persons identitet.

Regeringen måste se till att Migrationsverket kan ta del av uppgifter från andra myndigheter lättare.

Källa Riksrevisionen

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00

Josefssons attack efter Vilks död: ”Hyckleri”

Yttrandefrihet. Efter konstnären Lars Vilks bortgång har hans livsgärning hyllats av många. Journalisten Janne... lördag 23/10 18:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier