Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Här möter Världen idag Husbypastorn Jean Kabuidibuidi i ett besöksrum på Migrationsverkets förvarsenhet i Märsta. Foto: Samuel Björk

”I Kongo möter mig inget annat än döden”

Nyheter · Publicerad 15:00, 18 okt 2011

När Världen idag möter Husby-pastorn Jean Kabuidibuidi i förvaret i Märsta så är han omskakad över beskedet om att flyget ställdes in, men han tror att det är Gud som har gripit in i situationen.– Jag tror inte att Gud vill att jag ska återvända för att dö i Kongo, säger Jean.
Han är säker på att han går en dyster framtid till mötes om han blir tillbakaskickad.
– Regimen kommer att döda mig om jag kommer tillbaks, säger han till Världen idag.
Han har flera pastorskollegor som hemma i Kongo-Kinshasa som sitter i fängelse och till och med blivit mördade av regimen och han poängterar att det är väldigt svårt för de kristna i hemlandet.
På Migrationsverkets förvarsenhet i Märsta har Jean av förklarliga skäl haft tid att ägna sig åt andakt i ett avskilt rum. Han läser Bibeln och ber för sin situation och framför allt för sin familj som kommer vara kvar i Sverige.
Han nämner särskilt en vers i Mika bok som han ofta läser nu.
– I sjunde kapitlet och sjunde versen står det att man ska söka efter Herren och hoppas på honom och att han ska höra mig, det bibelordet bär mig just nu.

Blir du inte arg på Gud? Känns det inte som att han har övergett dig?
- Nej, nej. Gud är med mig - han står på min sida, svarar Jean snabbt.

Hur kommer det sig att din tro på att Gud ska hjälpa är så stor?
– Det finns så många exempel i Bibeln på hur Gud har hjälpt andra som suttit fängslade, och jag tror att Gud kan och vill göra samma sak för mig, säger Jean och hänvisar särskilt till Daniel som räddades av Gud ur lejongropen.

Jean väljer på slutet av intervjun att särskilt tilltala Migrationsverket och Migrationsdomstolen:

– Svenska migrationsverket ska vara medvetna om vilket beslut de tar nu, säger Jean och fortsätter:

– Beslutet innebär slutet för mitt liv och jag bönfaller Migrationsverket att återigen se över min situation, granska alla dokument som de tidigare har fått i mitt fall. De innehåller fakta som borde få dem att fatta ett annat beslut.

– I Kongo är det död som möter mig, inget annat, avslutar Jean.

Erik Lundström
Samuel Björk

Fotnot: På fredag publiceras en längre intervju med Jean Kabuidibuidi i Världen idag.

Estoniadrabbade får inte rätt till skadestånd

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan M/S Estonia, uppger AFP. 852 personer omkom...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...