Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

I dag flyttar USA sin ambassad till Jerusalem

I dag flyttar USA:s ambassad officiellt Tel Aviv till Jerusalem. Ytterligare några länder väntas följa exemplet, i första hand Guatemala.

Nyheter · Publicerad 09:56, 14 maj 2018

Nu under måndagen firar det israeliska Jerusalem. Många gator är kantade med israeliska och amerikanska flaggor, och Friends of Zion Museum har satt upp stora skyltar som hyllar den amerikanske presidenten Donald Trump och hans beslut att flytta landets ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

På twitter har flytten redan skett, och Tel Aviv-kontot @USEmbassyTA ersatts av  @usembassyjlm.

I Jerusalem visar nu vägskyltar vägen mot USA:s nya ambassad, som till en början kommer att dela byggnad med en konsulär avdelning i södra Jerusalem. Här tar nu ambassadör David Friedman och en mindre grupp anställda plats, i väntan på att en ny ambassad byggs.

Jerusalems borgmästare Nir Barkat förklarade förra veckan att ett torg i närheten kommer att byta namn till USA-torget.

Bland de amerikanska dignitärer som deltar i dagens invigning är inte Donald Trump själv men väl hans dotter Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner.

Ungefär en tredjedel av de utländska ambassadörerna i Israel, 30 av 86, har tackat ja till den mottagning som det israeliska utrikesministeriet håller i. EU-delegationen hör inte till dem. Den nye EU-ambassadören i Israel, Emanuele Giaufret, sa nyligen till bland annat Israel National news att delegationen inte ens fått någon inbjudan.

– Om vi får en, ska vi överväga den. Men vi måste vara konsekventa. Att fira att någon gör något som vi motsätter oss verkar gå emot vårt ställningstagande, sa han.

Guatemala, Paraguay och Honduras är hittills de enda som sagt sig ligga i startgroparna för en liknande ambassadflytt. Därmed har de valt att bortse från en icke-bindande resolution i FN:s generalförsamling om att andra länder inte bör följa USA:s exempel.

Vad gäller de två EU-länder som sagt sig vilja flytta sina ambassader till Jerusalem, Tjeckien och Rumänien, så är det inte helt säkert när detta kan komma att ske.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...