Grupp 194 är namnet på den organisation som tillsammans med ”Somaliska freds” och ”Somaliska regnbågeföreningen” nyligen beviljats 132 000 kronor av Malmö stad för att trygghetsvandra. De tre föreningarna, som går under namnet Trygg Malmö, fick dessutom nyligen pris för ”Årets föreningsinsats”.
Grupp 194 är dock inte vilken förening som helst. På deras Facebooksida kan man se att de har ett nära samarbete med DFLP – Demokratiska fronten för Palestinas befrielse – som bland annat låg bakom massakern i Ma’alot där 21 skolungdomar sköts ihjäl år 1974.
I ett annat Facebookinlägg skriver gruppen att de har visat en film om denna attack, och det är, enligt en arabisktalande person som Världen idag har låtit titta på texten, inte i negativa ordalag som attentatet beskrivs.
På Facebooksidan kan man även se att Grupp 194 demonstrerar för att få dömda palestinska terrorister fria, att de sprider budskapet ”Ingen fred med de som ockuperar palestinsk mark” och att de kallar ett barn som poserar med vapen för ”martyrhjälte”.
Världen idag har fått ta del av material där man kan se att organisationen år 2012 delade en antisemitisk bild. På bilden syns en jude som, med kniv och gaffel, skär upp ett palestinskt barn på en tallrik. Gaffeln är prydd med den amerikanska flaggan och bredvid tallriken står ett glas med en röd vätska. Bilden finns, vad Världen idag kan se, i nuläget inte på Facebooksidan. Enligt en uppgiftslämnare har den tagits bort sedan han kontaktat Malmö stad.
Vad som däremot finns på gruppens Facebooksida är blodiga illustrationer gjorda av den antisemitiska satirtecknaren Carlos Latuff.
En som är kritisk till att Grupp 194 får bidrag till att nattvandra är terrorforskaren Magnus Ranstorp.
– Olämpligt att ge stöd till en organisation som har en ställning i konflikten, säger han till Världen idag.
Han betonar dock att DFLP inte längre stämplas som terrororganisation.
– De ligger i gränslandet, säger han. Men de är helt klart involverade i konflikten.
Ranstorp anser att det är upp till Malmö stad att besluta vilka organisationer som ska få nattvandra, men han påpekar att det går att ordna nattvandring i andra – opolitiska – former.
I ett pressmeddelande från slutet av oktober beskriver företrädare för Malmö stad bakgrunden till kommunledningens beslut att ge stöd till bland annat Trygg Malmö.
– Vi behöver Malmöbornas engagemang för att öka vuxennärvaron och tryggheten i hela Malmö. Det här stödet är ett sätt för kommunen att uppmuntra alla goda krafter som finns i staden, sa Sedat Arif (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden, och fick medhåll av vice andra ordförande Janne Grönholm (MP).
Världen idag ringer upp Malmö stad, för att höra mer om hur de resonerade när de beslutade sig för att låta Grupp 194 få ta del av stödet.
– Vi tar ställning till de ansökningar vi får in och tittar på om ansökningen överensstämmer med ändamålet för pengarna. Utifrån de handlingar som vi fick in såg vi ingen anledning att ge avslag i det här fallet, säger Jonas Magnusson, enhetschef i Malmö stad.
Han påpekar att det är ”väldigt svårt” att hantera uppgifter som finns på sociala medier om en organisation.
– Det är inget som vi har tittat på.
Enligt Magnusson görs sedan uppföljningsarbete, men inte heller här tittar man på sociala medier.
Han ser i nuläget ingen anledning att se över stödet till Trygg Malmö, som Grupp 194 får ta del av.
Hur ser ni på att Grupp 194 har tagit ställning i en politisk konflikt?
– Vi gör ingen bedömning av sådant. Vi bedömer som sagt den ansökan som kommer in.
Så kan man ha en bra ansökan och skriva vad som helst i sociala medier?
– Vi kan bara ta ställning till en organisation utifrån den information vi har. Sedan för vi en dialog med företrädarna.
Skulle ni göra samma bedömning om exempelvis Nordiska motståndsrörelsen lämnade in en fin ansökan?
– Vi gör den bedömningen utifrån den ansökan som kommer in.
Tror du att en jude som bor i Malmö känner sig trygg med att Grupp 194 nattvandrar?
– Jag kan inte uttala mig om det. Den frågan får du ställa till någon berörd.
Världen idag har sökt Grupp 194, men ännu inte lyckats nå dem.