Som från ingenstans blev fyrabarnsmamman Petra Oscarsson svårt sjuk den första advent 2016 då hon fick en stroke och drabbades av så kallat ”locked-in-syndrome”, oförmögen att röra sig eller kommunicera med sin omgivning.
Fem månader senare, strax efter att hennes make, riksdagsledamoten Mikael Oscarsson hade fyllt 50 år, avled hon, bara 47 år gammal.
– Det blev ganska stor uppmärksamhet i riksmedia, som ville veta om det som hänt. I alla tidningar fick jag möjlighet att flika in att de som ville minnas Petra gärna fick bidra med en slant för att bygga ett Petra-hus för att hjälpa romska barn i Rumänien, berättar Mikael Oscarsson.
Både i samband med begravningen – och vid Mikaels 50-årsdag när hon fortfarande var i livet – samlades pengar in, och det blev en ansenlig summa på över 200 000 kronor. I förra veckan kunde så Mikael inviga Petra-huset – eller Casa Petra, som det heter på rumänska – i en liten by i Rumänien, några timmar från huvudstaden Bukarest.
– Det var helt fantastiskt att få se den här verksamheten, och få se den nytta som Petra-huset kan göra, säger Mikael, som fick träffa och krama om barnen i huset.
– De är så fattiga men har sådan glädje och visar sådan tacksamhet för att de får den här hjälpen.
Med sig i Rumänien hade Mikael sin yngsta dotter Alina, sin bror Magnus med fru, Annicki, samt Jörgen Ruther och Clas-Håkan Jakobsson från SAM-Hjälp.
– Ur det här enormt tragiska och hemska som hände Petra, som blev tvärt sjuk och dog, var det roligt att få se det här på plats. Insamlingen ledde verkligen till att visionen blev sann, säger Mikael.
Petra-huset är en del av det arbete som görs av Florin och Marianne Oprescu och deras organisation Somebody Cares, med stöd av SAM-Hjälp, för att hjälpa romska barn med skolgången. För romska barn, som i många fall har föräldrar som knappt kan läsa, är det avgörande att man får hjälp med läxorna eftersom den rumänska skolan till stor del bygger på omfattande hemläxor.
– Nu finns ett jättefint Petra-hus som en del av att bryta den negativa spiralen bland de romska barnen och hjälpa dem att få en ljusare framtid. Annars är det tyvärr så att många hoppar av skolan redan i 14-årsåldern. Särskilt gäller det flickor, som då i många fall förväntas gifta sig, berättar Mikael.
När huset nu står på plats i Rumänien är det en mycket tacksam Mikael Oscarsson som ser tillbaka på responsen för insamlingen 2017.
– Jag och familjen vill verkligen säga tack till alla gåvogivare. De ska veta att varenda krona har kommit fram och blivit till byggmaterial, färg, toalettutrustning och annat. Jag känner stor tacksamhet till alla som bidragit till att det här kunde bli verklighet.