Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Hur kunde lagens väktare drabbas av egen röta?

Hur allvarlig är härvan i toppskiktet av polisen? Ska traumatiserade människor erbjudas dödshjälp? Och härstammar alla människor från Adam och Eva? Det är frågor som tas upp i säsongens näst sista avsnitt av Veckans nyheter.

Nyheter · Publicerad 15:27, 9 dec 2022

I veckan har Världen idag berättat att det stormar kring toppskiktet inom svensk polis. Bakgrunden är att det är oklart på vilka grunder chefen för underrättelsetjänsten anställdes och att hon haft en relation med den chef som anställde henne samt att denna chef polisanmälts för händelser som enligt polisens säkerhetschef är att klassa som kvinnofridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Det har också framgått att polismyndigheten inte har velat lämnat ut uppgifter kring huruvida underrättelsechefen i fråga har polisutbildning eller ej.

I det senaste avsnittet av Veckans nyheter kommenterar Sven Almkvist härvan.

– Det är inte p-bot vi pratar om, det är ganska kraftfulla anmälningar, säger han.

Almkvist resonerar även kring hur det kan komma sig att toppskiktet av lagens väktare inte tycks kunna leva upp till sina egna ideal.

Det andra ämnet som tas upp i programmet är dödshjälp, närmare bestämt två uppmärksammade dödshjälpsfall. Det handlar dels om en funktionsnedsatt kvinna i Kanada som erbjöds dödshjälp när hon kämpade för att få en rullstolsramp, dels om en 23-årig kvinna i Kanada som fick dödshjälp på grund av att hon blivit traumatiserad efter terrordådet på Bryssels flygplats 2016.

– Släpper man in dödsängeln så finns det ingen gräns för det, säger Sven Almkvist.

Det tredje ämnet som tas upp i programmet är en fortsättning på förra veckans teologiska fråga om skapelsen och universums ursprung. Frågorna som diskuteras är bland annat ifall alla människor härstammar från Adam och Eva.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag klockan 15.00 kommer det ett nytt avsnitt. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Tystnad när islamism togs upp i brittisk tv

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Varför kristen och evolutionist?

Teistisk evolution (del 7/7). Evolutionshypotesen har ett massivt stöd i dagens kultur, i den akademiska världen, skolan och i... fredag 31/3 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00