Organisationen A21, som är initiativtagare till den årliga marschen Walk for Freedom, arrangerade i lördags en världsomspännande digital manifestation kallad Global Freedom Summit, med anledning av EU:s officiella dag mot människohandel, som infaller den 18 oktober. Detta eftersom pandemin försvårade en marsch i vanlig ordning.
I Sverige samlades människor på ett 70-tal platser, i grupper om max 50 personer, för att ta del av en timmes global livesändning, som bland annat informerade om olika sätt som människohandel kan yttra sig. Deltagarna fick även lyssna till berättelser från personer som blivit fria från trafficking, lära sig att se kännetecken på människohandel samt inspireras att själva agera för att göra skillnad i sin stad.
– Det stora med den här helgen är att många engagerat sig. Alla deltagare har utrustats med flygblad samt affischer och information har spridits på sociala medier, säger Lovisa Njord Johansson till Världen idag.
Konsekvenser av den pågående pandemin har förvärrat situationen med människohandel, berättar hon.
– Det handlar om sårbara unga människor som luras in i människohandeln genom falska jobberbjudanden. De vet att de befinner sig i Sverige olagligt, de känner inte till sina rättigheter och vågar inte anmäla till polisen.
Ett stort mörkertal av människohandel undkommer polisens spaning, menar Lovisa Njord Johansson.
– Vi som individer kan inte vänta på att myndigheter ska lösa problemet. Det är så viktigt att engagera sig och höja rösten.
I samband med helgen delades även Världen idags magasin, ”Tillsammans mot trafficking”, ut i bland annat centrala Uppsala, samt till nationella myndigheter, ambassader och organisationer som arbetar med dessa frågor.