Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Hundratusentals deltog i protest mot människohandel

Under lördagen deltog hundratusentals människor i den globala manifestationen Global Freedom Summit mot människohandel.

– Många har hört av sig och berättat om att de fått sina ögon öppnade för hur omfattande den här kriminaliteten är, säger Lovisa Njord Johansson, ansvarig för A21 i Skandinavien.

Nyheter · Publicerad 12:00, 20 okt 2020

Organisationen A21, som är initiativtagare till den årliga marschen Walk for Freedom, arrangerade i lördags en världsomspännande digital manifestation kallad Global Freedom Summit, med anledning av EU:s officiella dag mot människohandel, som infaller den 18 oktober. Detta eftersom pandemin försvårade en marsch i vanlig ordning.

I Sverige samlades människor på ett 70-tal platser, i grupper om max 50 personer, för att ta del av en timmes global livesändning, som bland annat informerade om olika sätt som människohandel kan yttra sig. Deltagarna fick även lyssna till berättelser från personer som blivit fria från trafficking, lära sig att se kännetecken på människohandel samt inspireras att själva agera för att göra skillnad i sin stad.

– Det stora med den här helgen är att många engagerat sig. Alla deltagare har utrustats med flygblad samt affischer och information har spridits på sociala medier, säger Lovisa Njord Johansson till Världen idag.

Konsekvenser av den pågående pandemin har förvärrat situationen med människohandel, berättar hon.

– Det handlar om sårbara unga människor som luras in i människohandeln genom falska jobberbjudanden. De vet att de befinner sig i Sverige olagligt, de känner inte till sina rättigheter och vågar inte anmäla till polisen.

Ett stort mörkertal av människohandel undkommer polisens spaning, menar Lovisa Njord Johansson.

– Vi som individer kan inte vänta på att myndigheter ska lösa problemet. Det är så viktigt att engagera sig och höja rösten.

I samband med helgen delades även Världen idags magasin, ”Tillsammans mot trafficking”, ut i bland annat centrala Uppsala, samt till nationella myndigheter, ambassader och organisationer som arbetar med dessa frågor.

Vi som individer kan inte vänta på att myndigheter ska lösa problemet.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00